Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Να δοθούν άμεσα δίκαιες αποζημιώσεις

Το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των καταστροφών που προκάλεσε στους παραγωγούς - κυρίως οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών - η χαλαζόπτωση της περασμένης Κυριακής

Τεράστιες είναι οι καταστροφές, το κόστος των οποίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 600.000 ευρώ, που προκάλεσε σε καλλιέργειες του νομού Μαγνησίας η χαλαζόπτωση της περασμένης Κυριακής οδηγώντας σε οικονομική καταστροφή τους πληγέντες αγρότες. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΜ, από τη χαλαζόπτωση «χτυπήθηκαν» περίπου 1.300 στρέμματα με οπωροκηπευτικά στις περιοχές Διμηνίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, Αγριάς, Κάτω και Ανω Λεχωνίων. Τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν οι παραγωγές άνηθου σε ποσοστό 90% - 100% σε έκταση 225 στρεμμάτων, μαρουλιών σε ποσοστό 80% - 90% σε έκταση 300 στρεμμάτων. Τα λάχανα υπέστησαν καταστροφή σε έκταση 200 στρεμμάτων της τάξης 40% - 50%, τα κρεμμύδια και τα πράσα 20% σε σύνολο 200 στρεμμάτων και ζημιά κατά 40% - 50%, σε έκταση 300 στρεμμάτων, υπέστησαν τα αντίδια, τα σέλινα και τα παντζάρια.

Οσον αφορά στα ανθοκομικά, ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν δύο στρέμματα πανσέδων, ενώ τα γαρίφαλα στην ίδια έκταση σε ποσοστό 30%.

Λίγες μέρες μετά, οι αγρότες των περιοχών που χτυπήθηκαν μετρούν τις πληγές που άφησε το χαλάζι και διεκδικούν από τον ΕΛΓΑ να καταβληθούν άμεσα δίκαιες αποζημιώσεις.

Για το θέμα των ζημιών από τη χαλαζόπτωση και τη βροχόπτωση, που έπληξε, επίσης, το Βόλο και τη Νέα Ιωνία, κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Γεωργίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας. Οπως επισημαίνουν στην Ερώτηση «η κατάσταση επιβάλλει την άμεση χρηματοδότηση του Δήμου Βόλου για την κατασκευή αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής υποδομής, ιδιαίτερα στις συνοικίες Νεάπολης και Αγίων Αναργύρων».

  • Την καταβολή έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον ξηρασία κατά την περίοδο 2000 - 2001 και από το χαλάζι το Σεπτέμβρη του 2002, απαιτούν από τον ΕΛΓΑ οι πληγέντες αγρότες της επαρχίας Αγιάς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ