Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Συρρίκνωση λαϊκών ελευθεριών

Συνδρομή της Ελληνικής Προεδρίας για την ολοκλήρωση της δικαστικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παρά τις φραστικές επιφυλάξεις, η χώρα μας θα παίξει σημαντικό ρόλο και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ. Το θέμα αυτό βρίσκεται στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, καθώς έχει προγραμματιστεί και η πραγματοποίηση υπουργικής Συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ.

Η Ελληνική Προεδρία αναλαμβάνει μια εξαιρετικής σημασίας ...αποστολή: Να φέρει σε πέρας τη συμφωνία για τη δικαστική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπερατλαντικών συμμάχων μας.

Η αμερικανική πλευρά στοχεύει και πιέζει αφάνταστα στην υπογραφή συμφωνίας, που θα ανάβει το «πράσινο φως» στην έκδοση υπόπτων και την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση των υπόπτων, όπως τουλάχιστον ζητούν οι Αμερικανοί, αφορά όλα σχεδόν τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί ζητούν έκδοση υπόπτων για τα αδικήματα που απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Κάτι τέτοιο, όμως, περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα αδικήματα, ακόμη και πταίσματα.

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο αμφισβήτησης και περιστολής των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και στόχο την υποταγή των λαών, με την καταστολή της κοινωνικοπολιτικής δράσης και των λαϊκών κινημάτων. Ετσι, όσοι αμφισβητούν τις «οικονομικές» και «κοινωνικές δομές» των συστημάτων της Ευρώπης, δηλαδή τον ιμπεριαλισμό και το καθεστώς των μονοπωλίων, θα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως τρομοκράτες.


Eurokinissi

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πιέζουν αφάνταστα τους Ευρωπαίους εταίρους τους, ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ανθρώπων, που τους κατηγορούν ως «τρομοκράτες», στα πλαίσια των γενικότερων νομοθετικών πρωτοβουλιών καταπολέμησης της λεγόμενης τρομοκρατίας. Ούτε, βέβαια, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αντίρρηση στους στόχους των ΗΠΑ. Αντίθετα, είναι κοινοί αυτοί οι στόχοι, αφού ενισχύουν την καπιταλιστική πραγματικότητα. Ενδεικτικό της ταύτισης των Ευρωπαίων και των Αμερικανών είναι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, στο οποίο η χώρα μας έδωσε την πλήρη συγκατάθεσή της.

Εξάλλου, και το υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι η χώρα μας, στα πλαίσια της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα δώσει «ειδική προσοχή στις εργασίες που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη για τη διεθνή σύμβαση κατά της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, στις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκδοση, στο όνομα της «τρομοκρατίας», όσων κρίνουν επικίνδυνους για το σύστημά τους, οι Ευρωπαίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συμφωνούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 43 χώρες, οι 39 είναι σύμφωνες με την έκδοση των λεγόμενων τρομοκρατών. Στις σχετικές διαπραγματεύσεις παίρνει μέρος, ως παρατηρητής, και ο Αμερικανός Μακ Ρίτσαρντ, ο οποίος χειρίζεται εκ μέρους των ΗΠΑ το θέμα της δικαστικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ενωση για ζητήματα «τρομοκρατίας», εντάλματος σύλληψης, έκδοσης κλπ.



Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ