Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή

Τα τύμπανα προ-αναγγελίας ενός γενικευμένου, καθολικού πολέμου κατά του Ιράκ από τον αγγλο-αμερικανικό, κυρίως, άξονα, χτυπούν όλο και πιο δυνατά. Η αισιοδοξία κάποιων ταλαίπωρων πολιτικών ιερεμιάδων για την αποφυγή του χάνεται μπροστά στον καθημερινό ορυμαγδό συσσώρευσης πολεμικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων και των χιλιάδων Αγγλο-Αμερικανών στρατιωτών. Ενας από αυτούς τους αισιόδοξους είναι κι ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου. Προφανώς ευελπιστεί, οι Ελληνες μισθοφόροι που θα σταλούν στο Ιράκ, για την επιτήρηση της ειρηνοποιού υποδούλωσης του λαού, να γίνει με ειρηνικά μέσα, δηλαδή με την εθελούσια υποταγή αυτής της χώρας στα δυτικο-συμμαχικά κελεύσματα.

Η υποκριτική αυτή αισιοδοξία απλώνεται σε ένα φάσμα εκσυγχρονισμένων ειρηνοποιών της αναγκαίας ύπαρξης του ΝΑΤΟ και των μιλιταριστικών παραφυάδων του. Να, κι η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού να δηλώνει υποκριτικά ότι δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στο Ιράκ, για να ψιθυρίζει αμέσως στο αυτί ότι «εκτός κι αν το αποφασίσει ο ΟΗΕ». Δηλαδή, βάζουν τη νομιμοφάνεια ενός ποδηγετημένου διεθνούς οργανισμού, του ΟΗΕ, στο παζάρι του πολέμου. Ωστόσο, οι Ελληνες πολιτικοί, ανίκανοι να αντισταθούν, αλλά και δεδομένοι στην επερχόμενη λαίλαπα καταστροφής και υποδούλωσης λαών και εθνών, προσδοκούν στη δυτικο-ευρωενωσιακή πλατωνική διαφωνία, έστω κι αν αυτή γίνεται για τον προσπορισμό μεγαλύτερης μερίδας στη λεία του πετρελαίου. Αρκούνται ακόμη και στα ευρω-ενωσιακά ποντικοσαλέματα, αρκεί να νομίζουν ότι περισώνουν τη χαμένη τους πολιτική αξιοπρέπεια.

Ο ευρω-ατλαντισμός με τις ποικίλες μορφές δείχνει να βαδίζει ακάθεκτος στον ολοκληρωτικό έλεγχο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής. Αυτός ο έλεγχος έχει και μεγάλη στρατηγική σημασία για το μετέπειτα έλεγχο των πετρελαίων της Κασπίας. Εδώ, ακριβώς, προκύπτει ο άξονας σύνδεσης των δύο αυτών πετρελαιοφόρων περιοχών, Μέση Ανατολή - Κασπία, στο ελληνικό Αιγαίο και ο κίνδυνος της μετατόπισης της αποκλειστικής ελληνικής επικράτειας «επί το δυτικότερον». Πάντως, η ευρω-ενωσιακή βούλα της ντε γιούρε αναγνωρισμένης διχοτόμησης της Κύπρου και οι δηλωμένες ευρω-ατλαντικές προθέσεις «για την επίλυση των ελληνο-τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο» δεν είναι για γέλια, αλλά για κλάματα. Οπως και να 'χει, ο επικείμενος αγγλο-αμερικανικός πόλεμος κατά του Ιράκ προοιωνίζεται άδηλες επιπτώσεις στο σύνολο της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων. Οικονομία και γεωστρατηγική μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη, για να μετρηθούν σύμφωνα με τα συμφέροντα των ευρω-ατλαντιστών.

Μοναδική υποθετική σανίδα σωτηρίας για τους ψοφοδεείς είναι να την καβαλήσουν στη γνωστή γι' αυτούς ρότα των άνευ όρων και ορίων υποχωρήσεων. Ειδικά για την Ελλάδα, έχουν συστρατευτεί σε αυτό τον κατήφορο η Νέα Δημοκρατία κι ο εκσυγχρονισμένος νεο-αριστερός Συνασπισμός στο πλευρό της κυβέρνησης. Παραφωνία σε αυτή τη μακάβρια συναυλία θεωρείται το ΚΚΕ με το γνωστό αλεξάνδριο απόσπασμα «πλην Λακεδαιμονίων» και μια μικρή μερίδα πολιτικών. Αυτή η πολιτική συστράτευση του καθεστωτικού πολιτικού κόσμου είναι ευθυγραμμισμένη με τα διεισδυτικά συμφέροντα της καθ' όλα ύποπτης κι εν πολλοίς αντεθνικά βεβαρημένης ελληνικής αστικής τάξης, κυρίως στα Βαλκάνια.

Οι δοσίλογοι πλασιέδες του διεθνούς ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού πιστεύουν ότι η ισοπεδωμένη επιβολή των ευρω-ατλαντιστών θα τους εξασφαλίσει τη δική τους άνετη επιβολή και εκμετάλλευση των διαλυμένων και καθημαγμένων ηρώων Λαϊκών Δημοκρατιών. Γι' αυτό, άλλωστε, κι η δημιουργία εκτεταμένου μισθοφορικού στρατού για να τους συνοδεύει στις εξωτερικές τους δραστηριότητες στο όνομα, πάντα, της υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων όπως υποκριτικά ονομάζονται τα συμφέροντα της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας.

Ωστόσο, και σε πείσμα τους μια άλλη αντίληψη περί εθνικών συμφερόντων προκύπτει στον ελληνικό πολιτικό ορίζοντα. Είναι η εμφάνιση και ανάπτυξη του Αντι-ιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου της Ελλάδας της Εργασίας, της Τέχνης, της Επιστήμης και του Πολιτισμού.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ