Σάββατο 18 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Κατασκευάζεται μεγάλο λιμάνι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ
  • Για ΝΑΤΟικό ορμητήριο προορίζεται όλη η περιοχή
  • Ανάστατοι οι κάτοικοι της περιοχής

Μεγάλο λιμάνι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ θα κατασκευαστεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας, δίπλα στις εγκαταστάσεις (μεγάλες αποθήκες) της «ΣΟΦΤΕΞ». Μοναδικός χρηματοδότης φέρεται να είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μέσω του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Οι εργασίες κατασκευής του στρατιωτικού λιμανιού αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλη και το κόστος του υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 13 δισ. δραχμές.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και οι φορείς, που ανακαλύπτουν πλέον πως η περιοχή τους προορίζεται να γίνει ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Το φιλειρηνικό κίνημα τις επόμενες μέρες θα καθορίσει τις μορφές αντίδρασης που θα ακολουθήσει.

Ο Μ. Μαυροφώτης, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ελευθερών, θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να υπάρξει αρνητική θέση του δήμου.

Η προοπτική δημιουργίας ενός τέτοιου λιμανιού είχε αναχαιτιστεί τα προηγούμενα χρόνια κάτω από τις δυναμικές αντιδράσεις των φορέων και του αντιπολεμικού κινήματος του νομού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Τώρα φαίνεται όμως πως κάτω από τις νέες ανάγκες του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής της δομής του και της επέκτασης του πεδίου δράσης του, τα σχέδια θα επιχειρηθεί να μπουν σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Καβάλας, ήδη έχει γίνει ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατασκευή του και μέχρι τέλος Φλεβάρη αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές και να γίνει γνωστός ο ανάδοχος του έργου. Ουσιαστικά πρόκειται για ανακατασκευή και επέκταση του παλιού λιμανιού στον όρμο των Ελευθερών στη Νέα Πέραμο. Και σχεδόν αποκλειστικά θα χρησιμοποιείται για τις στρατιωτικές κινήσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, για την καλύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων, θα δημιουργηθεί και οδικός ανισόπεδος κόμβος, προκειμένου από το Λιμάνι να μετακινούνται άμεσα προς τον Αγιο Ανδρέα όπου υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών ή προς την Ελευθερούπολη όπου υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες ενταγμένες στην επιχειρησιακή δράση του ΝΑΤΟ.

Σε αντίσταση και αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να εμπλέξει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας και ειδικότερα την περιοχή, με την κατασκευή του λιμανιού, στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, καλεί το λαό της περιοχής η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ