Σάββατο 18 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βία με το βλέμμα στο Ιράκ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Στο ρυθμό μιας επικείμενης επιδρομής κατά του Ιράκ φαίνονται να έχουν εισέλθει τόσο τα παλαιστινιακά εδάφη όσο και το Ισραήλ. Στην πόλη της Γάζας πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση συμπαράστασης στο Ιράκ και στον ιρακινό λαό, ενώ άλλες προγραμματίζονται για τις πόλεις της Δ. Οχθης. Απορρίπτοντας την κατηγορία ότι οι Παλαιστίνιοι κάνουν, πάλι, «το μοιραίο λάθος να υποστηρίζουν τον Σαντάμ όπως το 1991», ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ τόνισε ότι πρόκειται για έκφραση αλληλεγγύης σε έναν λαό που έχει υποφέρει από τον πόλεμο και χρειάζεται ειρήνη, όπως και ολόκληρη η περιοχή της Μ. Ανατολής.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ έχει τεθεί στην υψηλότερη δυνατή κατάσταση συναγερμού ενώ αντιασφυξιογόνες μάσκες μοιράζονται σε κεντρικά σημεία των πόλεων ενόψει πιθανών ιρακινών αντιποίνων σε περίπτωση που γίνει αμερικανική επίθεση. Ολα τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε συναγερμό και λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση θυμάτων βιολογικών και χημικών όπλων, ενώ στο Νότιο Ισραήλ εγκαταστάθηκαν Αμερικανοί στρατιώτες που συνόδευσαν και εγκατέστησαν νέα αντιαεροπορικά συστήματα «Πάτριοτ».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και τα επεισόδια βίας. Ενας έποικος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν ελαφρά από την εισβολή δύο Παλαιστινίων ενόπλων στον εποικισμό Κίριατ Αρμπα, έξω από τη Χεβρώνα. Ο ένας ένοπλος σκοτώθηκε επί τόπου και ο δεύτερος αναζητείται, ενώ την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς». Μέλος της «Χαμάς», πάλι, ήταν ο μοναδικός επιβαίνων παγιδευμένου πλοιαρίου που ανατινάχτηκε από πυρά ισραηλινής περιπόλου, στα ανοιχτά της Γάζας. Η οργάνωση, χτες, ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την έκκληση για τερματισμό των επιθέσεων εντός Ισραήλ, και αυτή είναι η επίσημη τοποθέτησή της ενόψει της συνόδου των παλαιστινιακών οργανώσεων που πραγματοποιείται στις 22 του μηνός στο Κάιρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ