Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των αγροτών, τα μέτρα που υποσχέθηκε να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός;

Τα 8 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καμία σχέση δεν έχουν με τα κύρια και βασικά αιτήματα αλλά και προβλήματα που έχουν θέσει οι αγρότες για την επιβίωσή τους.

Το κύριο για τον αγρότη είναι, να μην υπάρχουν περιορισμοί (ποσοστώσεις) στην παραγωγή και στον αριθμό των στρεμμάτων, οπότε να μην υπάρχουν και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, όταν ξεπερνούν τα πλαφόν που έχουν ορίσει. Ταυτόχρονα ζητούν ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα τους, ώστε να αμείβονται για την παραγωγή και τον κόπο τους, και να μπορούν να ξαναπαράγουν και να ζήσουν στα χωριά τους.

***

Πιο ειδικά:

1.-Η αύξηση σύνταξης του ΟΓΑ κατά 10.000 δραχμές στα δύο επόμενα χρόνια, είναι μικροπαροχή. Ωστόσο αφορά 750.000 συνταξιούχους αγρότες. Σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιεί το αίτημα που ισχύει εδώ και 25 χρόνια για άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και σταδιακή εξίσωσή τους με την κατώτερη του ΙΚΑ.

Σήμερα η κατώτατη του ΙΚΑ είναι 135.000 δραχμές το μήνα και του ΟΓΑ 43.000 και μετά από 2 χρόνια αν υλοποιηθεί η υπόσχεση, θα γίνει 53.000 δραχμές το μήνα.

2.- Η αύξηση των ορίων φοροαπαλλαγήςαπό 150 σε 180 εκατ. δρχ. για νέους αγρότες στις μεταβιβάσεις, δωρεές και κληρονομιές γεωργικών ακινήτων, αφορούν ελάχιστες περιπτώσεις. Οι νέοι αγρότες που κληρονομούν τέτοιες περιουσίες είναι ελάχιστοι. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες φοροαπαλλαγές. Ολες είναι για τους σχετικά πλούσιους!

3.- Η αύξηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα γεωργικά καύσιμα από 40% στο 50%, έχει μηδαμινή σημασία στο κόστος παραγωγής και θα μειώσει κατά 95 δρχ./λίτρο περίπου, την τιμή του πετρελαίου. Και με τις μειώσεις αυτές, το πετρέλαιο θα είναι πιο ακριβό κατά 45 δρχ./λίτρο από το πετρέλαιο των εφοπλιστών και κατά 12 δρχ./λίτρο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

ΑΙΤΗΜΑ των αγροτών είναι να πληρώνουν το πετρέλαιο όσο και οι εφοπλιστές. Συνολικά η ενέργεια (πετρέλαιο, βενζίνη, υγραέριο, ηλεκτρικό) συμμετέχει με ένα ποσοστό 7% στο συνολικό αγροτικό κόστος. Η παροχή της κυβέρνησης το μειώνει λιγότερο και από το 0,5%!!! Ενώ η μείωση στο συνολικό κόστος παραγωγής είναι ακόμη μικρότερη.

4.- Η υπόσχεση για μείωση των επιτοκίων των αγροτικών δανείων κατά 2 μονάδες, δεν πρόκειται για παροχή, αλλά για προσαρμογή στην πτώση του πληθωρισμού. Σημασία έχει το καθαρό επιτόκιο, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο ονομαστικό επιτόκιο και στον πληθωρισμό. Αυτή είναι πολύ υψηλή. Το σημαντικό είναι ότι το 30% περίπου των μικροαγροτών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην ΑΤΕ και δεν μπορούν να πάρουν δάνειο. Ομως και γι' αυτούς που δανείζονται, η απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου στη γεωργία είναι μηδενική, με αποτέλεσμα οι αγρότες, ή να συρρικνώσουν το βιοτικό τους επίπεδο για να ξεχρεώσουν το δάνειο ή να χρεοκοπήσουν.

***

ΛΥΣΗ στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας είναι οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί που μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να εξουδετερώσουν τα μειονεκτήματα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και να δώσουν στο λαό φτηνά και καλής ποιότητας τρόφιμα. Να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες, να συμβάλουν στην απασχόληση και ν' αναπτύξουν την ύπαιθρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ