Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στην ίδια «Προκρούστεια » κλίνη

Η μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ θα εξεταστεί παράλληλα με το ασφαλιστικό, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, επιχειρώντας να απαντήσει, δήθεν, στις προτάσεις της ΝΔ για τη δημόσια υγεία

Η ανακαίνιση στον «Ευαγγελισμό» - που δεν ολοκληρώθηκε ακόμα - οδήγησε στη νοσηλεία ασθενών στα σαλονάκια
Η ανακαίνιση στον «Ευαγγελισμό» - που δεν ολοκληρώθηκε ακόμα - οδήγησε στη νοσηλεία ασθενών στα σαλονάκια
Η έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, για να αντικρούσει - δήθεν - τις επικίνδυνες προτάσεις της ΝΔ, που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων ήταν αποκαλυπτική για τα - εξίσου - επικίνδυνα σχέδια του ΠΑΣΟΚ, τόσο στη δημόσια υγεία, όσο και στην κοινωνική ασφάλιση.

Οταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν απ' τον υπουργό Υγείας να συγκεκριμενοποιήσει την προχτεσινή εξαγγελία του Κ. Σημίτη για τη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», ο Λ. Παπαδήμας είπε: «Αυτή η μεταρρύθμιση θα εξεταστεί παράλληλα με το ασφαλιστικό σύστημα».

Κι ενώ στη συνέχεια προσπαθούσε να αποφύγει ...παρεξηγήσεις -με την έννοια του «πόσα χρήματα θα πάρει το ΕΣΥ απ' τα Ταμεία» - ο υπουργός, αφ' ενός, απαριθμούσε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αφαίμαξη των Ταμείων και, ταυτόχρονα, έδινε το παζλ των επερχόμενων αλλαγών στα δημόσια νοσοκομεία, παρότι ορκιζόταν στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Ετσι, λοιπόν, όταν τέθηκε απ' το «Ρ» το θέμα, αν στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων θα θεσμοθετηθεί και η ιδιωτική ασφάλιση, όπως συζητείται για το ασφαλιστικό ζήτημα, ο υπουργός απάντησε: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί κανείς να έχει αντίρρηση το να νοσηλεύουν τα νοσοκομεία όλους τους Ελληνες, επομένως και αυτούς που καλύπτονται από ιδιωτική ασφάλιση. Ασφαλώς, το νοσοκομείο όταν θα έχει κάποιον νοσηλευόμενο που έχει ασφάλιστρο σε ιδιωτική εταιρία, ασφαλώς θα εισπράξει και το ανάλογο αντίτιμο».

Ασφαλώς, ο υπουργός έλεγε ότι θα εφαρμοστεί η ρύθμιση αυτή - δηλαδή, η είσπραξη απ' τα νοσοκομεία νοσηλίων απ' τις ασφαλιστικές εταιρίες - που υπάρχει και στο νόμο 2519/97 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι ότι για την εφαρμογή του χρειάζεται η αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων και η υπογραφή συμβάσεων με τα νοσοκομεία.

Ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνει την αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων και θα παραμείνουν ΝΠΔΔ. Ωστόσο, όμως - όπως έγραψε και χτες ο «Ρ» - το σχέδιο των επιτελών του πρωθυπουργού περιλαμβάνει τη λειτουργία των 15 μεγαλύτερων νοσοκομείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη -συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών στα Γιάννενα, στην Πάτρα και το Ηράκλειο - υπό μορφήν Ανωνύμων Εταιριών - άλλωστε είναι αυτά τα νοσοκομεία, στα οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τοποθετήσει τους μάνατζερ.

Επειτα το ίδιο σχέδιο προβλέπει την εκχώρηση - δηλαδή την επινοικίαση - σε ασφαλιστικές εταιρίες ορισμένων κρεβατιών απ' τα δημόσια νοσοκομεία. Φαίνεται, δηλαδή, ότι τα 700 κρεβάτια που ανακαινίστηκαν σε πέντε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου - και συγκροτούν «ένα νοσοκομείο» - θα είναι με βάση το νοσήλιο της αγοράς, που αυτή τη στιγμή τιμάται σε 190.000 - 200.000 δραχμές τη μέρα.

Πυροτέχνημα μετους πανεπιστημιακούς

Ο Λ. Παπαδήμας παρουσίασε ακόμα τα εξής σημεία από τη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ»:

  • Τη συλλειτουργία των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων - δηλαδή, την εφαρμογή του Ενιαίου Φορέα Υγείας.
  • Τη σύνδεση της αμοιβής των γιατρών με την παραγωγικότητα.
  • Την επέκταση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς που δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία.

«Οι πανεπιστημιακοί γιατροί, είπε ο υπουργός, έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ασκούν και ιδιωτικό έργο. Αυτό σημαίνει ότι με το ένα πόδι βρίσκονται μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο και με το άλλο πόδι βρίσκονται στο χώρο της ιδιωτικής υγείας. Και αυτός ο χώρος της ιδιωτικής υγείας μπορεί να είναι διαγνωστικό κέντρο, ιδιωτική κλινική, ιδιωτικό θεραπευτήριο. Αυτό το καθεστώς θα πάψει. Οι πανεπιστημιακοί θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο και να ασκούν αποκλειστικά το έργο τους μέσα στο νοσοκομείο».

Ωστόσο, όμως, και αυτή η ανακοίνωση αποδείχτηκε ένα προεκλογικό πυροτέχνημα για να διεγείρει παλιά αντανακλαστικά κάποιων, ενώ στην ουσία είναι ενταγμένη στη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», όπως την εξήγγειλε ο Κ. Σημίτης. Οτι, δηλαδή, οι πανεπιστημιακοί - όπως εξηγούσε η γγ του υπουργείου Υγείας Ι. Πανοπούλου μετά τη συνέντευξη - θα έχουν το δικαίωμα της άσκησης απογευματινού ιατρείου -όπως προβλέπει ο νόμος 2519/97 και θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία ή ο ασφαλισμένος.

Τα ίδια, άλλωστε, έλεγε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας Κ. Δημόπουλος από το περασμένο καλοκαίρι, που καλούσε τους καθηγητές της Ιατρικής να πάνε στο Νοσοκομείο Χαϊδαρίου, όπου θα έχουν τη «δυνατότητα της ενδονοσοκομειακής επαγγελματικής απασχόλησης».

Στις 27.1.2000 ανακοινώθηκε η λειτουργία του νοσοκομείου Χαϊδαρίου ως αμιγώς πανεπιστημιακού, ενώ προχτές ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε την επαναφορά στο Πανεπιστήμιο και του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση φαίνεται να ευνοεί την επέκταση του Πανεπιστημίου σε βάρος του εναπομείναντος ΕΣΥ. Πάντως, χτες, ο Λ. Παπαδήμας επανέλαβε ότι και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα διορίζονται οι διοικήσεις, όπως και στα άλλα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ