Κυριακή 5 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα έχουν πει όλα !

Οι αλλαγές που προωθούνται είναι ήδη αποφασισμένες και διατυπωμένες, από εκπροσώπους κυβέρνησης και κομμάτων, που «ελπίζουν» στην ΟΝΕ 

Οι σχεδιαζόμενες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου λειτουργεί σήμερα κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Αποκαλυπτική είναι η «ατζέντα για την οικονομική και κοινωνική ανανέωση της Ευρώπης», που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στη Λισαβόνα. Μεταξύ άλλων, στην ατζέντα μπαίνει σαν προτεραιότητα «να ολοκληρωθούν οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις και των συστημάτων κοινωνικών παροχών και ιδιαίτερα η κρίσιμη αναδιάρθρωση των συντάξεων»!!! Στη «Λευκή Βίβλο» είχε πρώτα τεθεί η κατεύθυνση για μείωση του «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο αυτό δεν «περπάτησε», όσο θα ήθελαν οι πολυεθνικές και επανέρχονται με την «ατζέντα», που θα έχει πλέον δεσμευτικό χαρακτήρα.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ συμμορφώθηκαν πρόθυμα με τις υποδείξεις (τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ, εφαρμογή και συμπλήρωση με νέο αντιασφαλιστικό νόμο από το ΠΑΣΟΚ) και δείχνουν και την ίδια προθυμία στο να υλοποιήσουν και τις νέες σαρωτικές κατευθύνσεις. Πάμπολλες είναι οι δηλώσεις που αποκαλύπτουν αυτή την προθυμία.

Σταχυολογούμε ορισμένες: «Ο νέος εργαζόμενος θα πρέπει να αναλάβει περισσότερο ο ίδιος τις ευθύνες για τη στέγαση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ασφάλισή του», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός πριν αρκετό καιρό.

Ο Κ. Σημίτης, στην πρόσφατη επιστολή του προς τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, ενόψει του Συμβουλίου της Λισαβόνας, προτείνει συνολικά μάλιστα για την Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμένουν στην εργασία περισσότερα χρόνια οι εργαζόμενοι και να αξιοποιηθεί αυτό το ανθρώπινο δυναμικό «σε μια στρατηγική αύξησης του οικονομικού δυναμικού της απασχόλησης».

Η Ελληνίδα επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου, σε γεύμα με δημοσιογράφους, αναφερόμενη στα σχέδια της Κομισιόν για την κοινωνική ασφάλιση, είπε ότι πάμε για περιορισμό των απολαβών και για επιμήκυνση του χρόνου εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, στο 35ο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, έκανε λόγο για «τρεις πυλώνες» ασφάλισης και είπε χαρακτηριστικά ότι «σαν τρίτος πυλώνας, προαιρετικός μπορεί να είναι η ιδιωτική ασφάλιση». Στο ίδιο συνέδριο, δήλωσε πως στόχος των αλλαγών που θα γίνουν είναι «η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα» και ξεκαθάρισε πως οι μόνοι που δε θα θιγούν «είναι όσοι έχουν στοιχειοθετήσει ή θα στοιχειοθετήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτικό δικαίωμα».

Η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, έχει εγκαλέσει την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων.

Ο ΣΕΒ δεν μπορούσε παρά να παρέμβει δυναμικά. Σε συνέντευξη Τύπου, η ηγεσία του αξίωσε και από τα δυο κόμματα να προωθήσουν το τριαξονικό σύστημα τύπου Χιλής. Ο πρόεδρός του, Ι. Στράτος, σε ραδιοφωνική εκπομπή αξίωσε αλλαγές, με το πρόσχημα ότι το σύστημα «δεν είναι διατηρήσιμο», παρέπεμψε σε εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος, στο οποίο θα προβλέπεται «πάντα η δυνατότητα αυτασφάλισης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ