Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ζωντανό κύτταρο» της Ζακύνθου

«Πλημμύρισε» το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η αίθουσα της Ενωσης Ζακυνθίων «Ο Αγιος Διονύσιος». «Αιτία» ήταν η εκδήλωση - κοπή της γνήσιας παραδοσιακής, πρωτοχρονιάτικης «κουλούρας» του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου. Συλλόγου, εξαιρετικά δραστήριου (εκδίδει και τη διμηνιαία εφημερίδα «Η Φωνή της Βολίμας»). Συλλόγου - «ζωντανού κυττάρου» που αντιστέκεται στις πολύμορφες αρνητικές, έως και υπονομευτικές για την ανάπτυξη του μαζικού πολιτιστικού κινήματος, σημερινές συνθήκες.

Μετά την περιεκτική - απολογιστικά για το 2002 και ευχητήρια για το 2003 - ομιλία του προέδρου του Συλλόγου, Ηλία Θεοδόση, και το χαιρετισμό Βολιμιώτη συμβούλου στο Δήμο Ελατίων, ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα. Το νεανικό συγκρότημα (Δημήτρης Ποταμίτης, Αγγελος Κολοκοτσάς, Βαγγέλης Κατσίποδας, Στράτος Γκρίντζαλης, Δημήτρης Παπαδάμης, Γιώργος Καρανάσιος, Αννα Θεοδόση) ερμήνευσε παραδοσιακά αγροτικά τραγούδια της Βολίμας, δημοτικά άλλων περιοχών, έντεχνα και λαϊκά, ξεσηκώνοντας, με το κέφι τους, τους παραβρισκόμενους να χορέψουν.

Η εκδήλωση πρόσφερε ακόμη σ' όσους παραβρέθηκαν ενημέρωση - τις εφημερίδες της Ενωσης Ζακυνθίων «Ζακυνθινοί Αντίλαλοι» και «Η φωνή της Βολίμας» - και τρία βιβλία για το νησί τους. Τα δύο είναι εξαιρετικού ιστορικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για τα βιβλία του Τζον Ντέιβι «Σημειώσεις από ένα ταξίδι στην ορεινή περιοχή της Ζακύνθου» (εκδόσεις «Τρίμορφο» και Πολιτιστικός Σύλλογος Κατασταρίου «Μορφές», μετάφραση Αμαλίας Κανταρέλη, πρόλογος Διονύση Φλεμοτόμου) και «Ιστορική και στατιστική πραγματεία για την πόλη και τη νήσο της Ζακύνθου (συνταχθείσα υπό του κόντε Παύλου Μερκάτη το έτος 1811)» (εκδόσεις «Τρίμορφο»). Το τρίτο βιβλίο είναι της Μαριάννας Κούτση - Μαρούδα και τιτλοφορείται «Ενδυματολογικά Ζακύνθου» (εκδόσεις «Παύλος»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ