Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κυβέρνηση «χαϊδεύει» τους κερδοσκόπους

Στις απειλές των εμποροβιομηχάνων ότι θα προχωρήσουν σε νέες ανατιμήσεις, η κυβέρνηση συνιστά «αυτοσυγκράτηση» ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αύξηση των τελών στην ΕΡΤ

Στις απειλές που εκτοξεύει το εμποροβιομηχανικό κύκλωμα για νέες ανατιμήσεις (με τη μέθοδο των στρογγυλοποιήσεων) αν η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης, που τους υποχρεώνει να αναγράφουν τις τιμές σε ευρώ και σε λεπτά, ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, περιορίστηκε να απαντήσει με εκκλήσεις για ...αυτοσυγκράτηση! Πρόκειται για τη νέα πράξη της μαύρης κωμωδίας μεταξύ κυβέρνησης και εμποροβιομηχάνων, με τους δεύτερους να κερδοσκοπούν ασύστολα και την πρώτη να τους ...υπενθυμίζει την αναγκαιότητα της αντιπληθωριστικής πολιτικής...

Με αφορμή άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων για το πρόσφατο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, ο υπουργός Οικονομίας ρωτήθηκε πώς σκέφτεται να αντιδράσει η κυβέρνηση στις απειλές των εμπόρων ότι η υποχρεωτική αναγραφή των λεπτών του ευρώ στις τιμές θα πυροδοτήσει νέο κύκλο στρογγυλοποιήσεων. Ομολογώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την απροθυμία της κυβέρνησης να θίξει στο ελάχιστο το καθεστώς ασυδοσίας που η ίδια έχει θεσμοθετήσει προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, ο υπουργός περιορίστηκε σε συστάσεις όπως «δεν υπάρχει δικαιολογία για αυξήσεις στις τιμές». Πρόσθεσε, επίσης, με νόημα πως «έχουμε υποχρέωση όλοι να εφαρμόσουμε αντιπληθωριστική πολιτική» και πως αυτή (η αντιπληθωριστική πολιτική) «δεν μπορεί να αμφισβητείται από ορισμένες κατηγορίες πολιτών». Ανοιχτό άφησε το θέμα νέων αυξήσεων των τελών της ΕΡΤ, όπως έχει ζητήσει η διοίκηση της τελευταίας.

Σε σχετική ερώτηση για την κυβερνητική αντίδραση στην επιδίκαση του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη μεγάλου ποσού για τη μη υλοποίηση σύμβασης με τον ΟΠΑΠ για ανάπτυξη νέου τυχερού παιγνιδιού απάντησε: «Η επιχείρηση (ο ΟΠΑΠ) προέβη στη διαδικασία της έφεσης και της αναίρεσης προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην - ημιτελή - συμφωνία των 12 από τις 15 χώρες της ΕΕ για τη φορολογία των αποταμιεύσεων. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι 12 χώρες της ΕΕ από 1/1/2004 θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες για καταθέσεις των κατοίκων τους. Οσο για τις τρεις χώρες που δε συμφώνησαν με τη ρύθμιση (Λουξεμβούργο-Βέλγιο-Αυστρία) δέχτηκαν, από καταθέσεις κατοίκων της ΕΕ στις χώρες τους, να επιστρέφουν τα 3/4 από τους φόρους των τόκων των καταθέσεων στις χώρες που δημιουργήθηκαν τα εισοδήματα αυτά. Πρόκειται για μια ασαφή και ημιτελή συμφωνία, η οποία αφήνει εκτός συμφωνημένων την Ελβετία, προς την οποία κατευθύνονται τεράστια κεφάλαια από τρίτες χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ, οι οποίες για τέτοιου είδους θέματα συζητούν με κάθε χώρα της ΕΕ ξεχωριστά, καθώς δεν αποδέχονται την ευρωπαϊκή οντότητα.

  • Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με τη σύμβαση ΟΠΑΠ- Κόκκαλη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Ρουσόπουλος, αφού σημειώνει πως «η επίμαχη "λεόντειος" σύμβαση υπεγράφη την περίοδο κατά την οποία διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ ήταν ο κ. Χρήστος Σαλαλές, όχι μόνο στέλεχος, αλλά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ», κάνει λόγο για «αιχμαλωσία του κράτους στα γνωστά μεγάλα συμφέροντα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ