Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κλειστά σύνορα και ενσωμάτωση

Ανάμεσα στη βασική πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αύξηση του ελέγχου των συνόρων των κρατών - μελών της και στη δήθεν ισότιμη μεταχείριση και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, ακροβατεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τους μετανάστες στην Ελλάδα που εκπόνησε για λογαριασμό του υπουργείο Εσωτερικών και παρουσίασε σε σχετική ημερίδα χτες το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικό του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα προβλέπει μια σειρά δράσεων, ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από την τσέπη των μεταναστών και συγκεκριμένα από το παράβολο που πληρώνουν κάθε φορά μαζί με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την απόκτηση ή ανανέωση της άδειας παραμονής στη χώρα.

Οπως σημειώθηκε στη χτεσινή ημερίδα, οι μετανάστες στη χώρα μας, με βάση στοιχεία του 2001, υπολογίζονται περίπου στις 800.000. Το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, στην Ελλάδα θα κατοικούν 14,2 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 3,5 εκατομμύρια, δηλαδή το 1/4, θα είναι αλλοδαποί. Στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας, αναμένεται να μεταναστεύσουν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Μέχρι και ισόβια στους δουλέμπορους

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διάταξη, η οποία προβλέπει έως και ισόβια κάθειρξη σε όσους «μεταφέρουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα αλλοδαπούς, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος ή στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος για οποιαδήποτε αιτία». Ποινές θα επιβάλλονται και σε όσους προωθούν μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας, διευκολύνουν τη μεταφορά ή την προώθησή τους, ή εξασφαλίζουν σ' αυτούς κατάλυμα για απόκρυψη. Ισόβια, πάντως, θα επιβάλλονται στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της μεταφοράς προκληθεί θάνατος, ενώ θα δημεύονται και τα μεταφορικά μέσα που θα χρησιμοποιούνται γι' αυτό το λόγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ