Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Βραχεία νίκη των Χριστιανοδημοκρατών

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση στις εκλογές της Τετάρτης. Οι Χριστιανοδημοκράτες απέσπασαν 44 έδρες (από 40 που είχαν στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής) από τις συνολικά 150 του ολλανδικού Κοινοβουλίου.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το Εργατικό Κόμμα (PvdA) που κατέκτησε 42 έδρες, 19 περισσότερες από την προηγούμενη φορά. Τρίτο ήρθε το κόμμα των Φιλελευθέρων (VVD) με 28 έδρες, τέσσερις περισσότερες από την προηγούμενη Βουλή.

Τώρα πλέον ξεκινάει η διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την ανεύρεση κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας υπό την πρωθυπουργία του Μπαλκενέντε. Σύμφωνα με το ολλανδικό Σύνταγμα, τα κόμματα τα οποία μεταξύ τους έχουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένα να συναντηθούν για να δουν αν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Οι Εργατικοί, μέσω του αρχηγού τους Βούτερ Μπος, διαμήνυσαν ότι επιθυμούν μια κυβερνητική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι Χριστιανοδημοκράτες ωστόσο, δε φαίνονται πρόθυμοι να βιάσουν έναν πιθανό συνασπισμό με τους Εργατικούς. Ανοιχτό επίσης είναι το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ CDA, VVD και του μικρότερου κεντρώου κόμματος, Δημοκρατία 66, που κατέκτησε 6 έδρες, αλλά του οποίου η ηγεσία έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση της αντιμεταναστευτικής Λίστας Φορτούιν προς το παρόν αποκλείεται από τον Μπαλκενέντε.

Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να κρατήσουν μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ