Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Στους 18 οι νεκροί των κινητοποιήσεων

ΛΑ ΠΑΣ.--

Παρά την εξαιρετικά βίαιη καταστολή εκ μέρους της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αγροτικές, εργατικές και φοιτητικές ενώσεις, αλλά και οι συνταξιούχοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την προηγούμενη βδομάδα και ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε 18 διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 13 Γενάρη, με αποκλεισμούς δρόμων στην περιοχή της Κοτσαμπάμπα και της Σάντα Κρουζ ήδη έχουν επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με μπλόκα σε διάφορα μέρη της χώρας, παρά την καταστολή και τους εκατοντάδες συλληφθέντες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ηγετών της κινητοποίησης, από τους 800 συλληφθέντες, δεν είναι γνωστή η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται πολλοί από αυτούς και ότι το ηγετικό στέλεχος των κοκαλέρος Λουίς Κουτίπα, βασανίστηκε και στο τέλος εγκατέλειψε τα μπλόκα.

Οσο για τους νεκρούς, ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις κινητοποιήσεις 5 κοκαλέρος, ένας από αυτούς δολοφονήθηκε στην περιοχή Σαν Χουλιάν κοντά στη Σάντα Κρους, και οι άλλοι 4 στην περιοχή Τσαπάρε στην επαρχία της Κοτσαμπάμπα. Οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, όταν οι κατασταλτικές δυνάμεις εισχώρησαν στην πορεία των συνταξιούχων στην Καλαμάρκα και τους υποχρέωσαν να ανέβουν σε λεωφορεία. Ενας από αυτούς έπεσε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός να ποδοπατηθούν και να σκοτωθούν 11 συνταξιούχοι. Περισσότεροι από 10.000 κατόρθωσαν να ξεφύγουν και να συνεχίσουν την πορεία, που σήμερα το απόγευμα έφτασε στα γραφεία της κυβέρνησης, για να ζητήσει την ανάκληση του άρθρου 3 του νόμου 2434 που ζημιώνει το εισόδημά τους.

Ηδη οργανώνονται τα επόμενα στάδια των κινητοποιήσεων, όπου αναμένεται να αποκλειστούν όλες οι οδικές αρτηρίες που συνδέουν την πρωτεύουσα Λας Πας, με τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας των Ανδεων, σύμφωνα με το βρετανικό BBC. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας πραγματοποίησαν χτες εθνική 24ωρη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης και απαιτώντας αύξηση των μισθών και σεβασμό των συμφωνιών που έχουν γίνει. Στις πόλεις Ποτοσί και Σούκρε, χιλιάδες εργάτες και αγρότες κινητοποιούνται, ενώ στα περισσότερα Πανεπιστήμια γίνονται καταλήψεις και διαδηλώσεις.

«Εάν η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει αυτή την αδιάλλακτη στάση θα παραλύσουμε τη χώρα μέχρι να αναγκαστεί να παραιτηθεί», δήλωσε ο ηγέτης του Κινήματος για το Σοσιαλισμό-(MAS) Εβο Μοράλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ