Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΝΑΥΠΛΙΟ"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Μπολιβαριανή Επανάσταση χρειάζεται την αλληλεγγύη σας

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες της Ελλάδας, σας μεταφέρω ένα θερμό ταξικό και επαναστατικό χαιρετισμό από τον εργαζόμενο λαό της Βενεζουέλας.

Αδέρφια,

στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας νιώσαμε το φρέσκο αέρα της διεθνούς αλληλεγγύης - δίκαια, στις δύσκολες στιγμές που διανύει ο λαός μας μπροστά στην επίθεση αυτών που εναντιώνονται σε μια Βενεζουέλα ελεύθερη και πλούσια, με κοινωνική δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, η δική μας μικρή νοτιοαμερικάνικη χώρα, μια από τις μεγαλύτερες σε παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου στον κόσμο, πέρασε το 1998 -με τη νίκη της εκλογής του κομαντάντε Τσάβεζ- σε μια διαδικασία επαναστατική, δημοκρατική και ειρηνική, με κατεύθυνση να πετύχει ένα μοντέλο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό διαφορετικό από αυτό που επιβάλλει η... σωτήρια νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Ο λαός της Βενεζουέλας άφησε πίσω του δεκαετίες από κυβερνήσεις ψευτοδημοκρατικές, ολοκληρωτικά υποταγμένες στα συμφέροντα των κυβερνήσεων και του αμερικανικού κεφαλαίου. Κυβερνήσεις που συνήθισαν να καταπιέζουν το λαό και να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τη συγκατάθεση της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης.

Σ' αυτά τα χρόνια η Μπολιβαριανή Επανάσταση, ο λαός της Βενεζουέλας και η κυβέρνησή του, έκαναν τα πρώτα βήματα για μια πιο αξιοπρεπή ζωή για την πλειοψηφία του λαού, για μια κοινωνία πιο δίκαια, για οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία, για ενότητα των λαών της Λατινικής Αμερικής.

Θεσμοθετήθηκε ένα νέο Σύνταγμα, για πρώτη φορά στην ιστορία με τη λαϊκή έγκριση, που άνοιξε και ανέπτυξε τις κοινωνικές εγγυήσεις και σχεδίασε ένα πολίτευμα οικονομικό, αλληλέγγυο, απλό, όχι μονοπωλιακό.

Στα χρόνια της Μπολιβαριανής Επανάστασης, στη Βενεζουέλα πολλαπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση, και για την υγεία, χτίστηκαν πλήρη μπολιβαριανά σχολεία, εξαλείφτηκε η πληρωμή στα σχολικά λεωφορεία και δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση εκατομμυρίων παιδιών, που ποτέ δε θα μπορούσαν να εισαχθούν στο σύστημα εκπαίδευσης. Εφαρμόστηκε η παραχώρηση σπιτιών σε δεκάδες χιλιάδες φτωχές οικογένειες.

Ψηφίστηκαν νόμοι με κατεύθυνση την απονομή δικαιοσύνης, όπως ο Νόμος των Γαιών, που εξοπλίζει με γη, τεχνική υποστήριξη και οικονομική χρηματοδότηση τους φτωχούς αγρότες, ο Νόμος της Αλιείας, που προστατεύει τη μικρή αλιεία και εμποδίζει τη λεγόμενη μεγαλο-αλιεία, που συνεχίζει να καταστρέφει το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ενέκρινε το Νόμο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης για την παροχή, υγείας και σύνταξης, όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αλλά παρ' όλα αυτά, τα χρόνια της Μπολιβαριανής Επανάστασης, η Βενεζουέλα άρχισε τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό πεδίο. Η οικονομική και πετρελαϊκή πολιτική της χώρας μας πια δεν αποφασίζεται στην Ουάσιγκτον.

Η Βενεζουέλα αναπτύσσει για πρώτη φορά μια εξωτερική πολιτική απολύτως ανεξάρτητη, που μας επιτρέπει να ανοίξουμε δρόμο για καινούριες συμφωνίες και φίλους στον Κόσμο.

Μας επιτρέπει να δώσουμε αλληλέγγυα το χέρι στη σοσιαλιστική Κούβα και να προωθήσουμε τον αγώνα ενάντια στους μηχανισμούς κυριαρχίας της υπερδύναμης, όπως είναι η λεγόμενη Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου για την Αμερική (ALCA), που στην πραγματικότητα θα είναι μια σύγχρονη αποικιοκρατική περιοχή για τη Λατινική Αμερική, με Αμερικανό δυνάστη.

Η Βενεζουέλα, με την Μπολιβαριανή Επανάσταση ξεκίνησε την κοινωνικοποίηση της βιομηχανίας πετρελαίου, που παρέμενε δόλια κάτω από τον έλεγχο των πολυεθνικών και των εθνικών πρακτόρων.

Ακριβώς αυτές οι αλλαγές, αν και είναι ανεπαρκείς για τις δικές μας ταξικές επιθυμίες και τις εθνικές μας ανάγκες, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης και συμμετοχής του λαού μας. Από την άλλη έχει προκαλέσει την αντίδραση της ολιγαρχίας και των εκτοπισμένων πολιτικών δυνάμεων, που με τη συμβολή και τα δολάρια των γιάνκηδων - ιμπεριαλιστών, που τώρα περισσότερο από ποτέ θέλουν να βάλουν στο χέρι τα δικά μας κοιτάσματα πετρελαίου, έχουν εξαπολύσει επίθεση με σκοπό ν' αποτρέψουν να συνεχίσει την πορεία της η Βενεζουέλα για δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία. Και δεν μπορεί να είναι αλλιώς. Κάθε επανάσταση προκαλεί την αντεπανάσταση. Αρπάζοντας την ειρηνική και δημοκρατική εικόνα για να συνεχίσουμε τη διαδικασία εθνικής και κοινωνικής ελευθερίας, εμείς στη Βενεζουέλα έχουμε αντιμετωπίσει την επίθεση μιας αντιδημοκρατικής Δεξιάς που τον Απρίλη του περασμένου χρόνου πραγματοποίησε ένα πραξικόπημα και σε λιγότερο από 48 ώρες ανατράπηκε η νόμιμη κυβέρνηση και εξαφάνισε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, δολοφονώντας δεκάδες πατριώτες. Στη Βενεζουέλα είδαμε το πρόσωπο του φασισμού, αλλά επίσης με εκπληκτική επίθεση και ταχύτητα οι λαϊκές μάζες και οι πατριώτες στρατιώτες έσωσαν τη δημοκρατία και έδωσαν πίσω την εξουσία στον Πρόεδρο Τσάβεζ.

Χωρίς αμφιβολία ο αντεπαναστατικός εχθρός, προστατευόμενος από την πιο ανήθικη ατιμωρησία, επέμενε στο σχέδιο αποσταθεροποίησης και ανατροπής. Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιείται οικονομικό χτύπημα. Η σκευωρία στους κύκλους της ολιγαρχίας, των κομμάτων της Δεξιάς, της μεγάλης βιομηχανίας, των Μέσων ενημέρωσης και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών σωματείων, βρίσκονται κάτω από τη διοίκηση των συνωμοτών στο Λευκό Οίκο. Ολοι αυτοί εκτελούν ανελέητο οικονομικό πόλεμο ενάντια στο λαό μας, με τον οποίο χρησιμοποιούν τεχνικές εγκληματικού σαμποτάζ ενάντια στη βιομηχανία πετρελαίου μας, με τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο ψυχολογικές όσο και φυσικές - πραγματικές.

Καταγγέλλουμε την ψεύτικη συνδικαλιστική οργάνωση, γνωστή σαν Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Βενεζουέλας (CTV), που με τη στήριξη των αντιδημοκρατικών κατευθύνσεων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (CIOSL), ολοκληρωτικά παραιτήθηκε από τη συνδικαλιστική ιδιότητα και το αναδιάταξαν ως πολιτικό όργανο στις υπηρεσίες των σχεδίων των πραξικοπηματιών της ολιγαρχικής ελίτ και της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

Καλούμε το δημοκρατικό και ταξικό συνδικαλισμό του Κόσμου, να αποκηρύξει την πράξη των υποτιθεμένων διοικούντων τη CTV, και των διεθνών συνεργατών τους, οι οποίοι συμφωνούνε με ένα ανατρεπτικό σχέδιο ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση του Προέδρου Τσάβεζ και εναντίον της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Πρέπει να τονίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του οικονομικού πολέμου και της φασιστικής Δεξιάς ενάντια στη χώρα μας και στο λαό μας, η πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας, υπερασπίζεται την ισχύ του Μπολιβαριανού Συντάγματος. Στηρίζουμε την κυβέρνηση του Προέδρου Τσάβεζ και μέρα με τη μέρα δουλεύουμε και αγωνιζόμαστε για την προώθηση ενός Συντάγματος για μια καλύτερη κοινωνία, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη, πιο άξια. Ο εργαζόμενος λαός έδωσε μάχες: για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση και ενάντια στην εγκληματική αυθάδεια της φασιστικής Δεξιάς να κλείσει τα κέντρα εκπαίδευσης, για τη δραστηριοποίηση και τη διάσωση της βιομηχανίας πετρελαίου της Βενεζουέλας. Ξεχώρισε ο πατριωτισμός της εργατικής μας τάξης ενάντια στον εκβιασμό και υπόταξή της, για την επιβολή της αλήθειας και την ενημερωτική διαφάνεια, για το δικαίωμα να έχουμε μια πατρίδα ελεύθερη και εντασσόμενη με τις άλλες αδελφές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, έτσι ώστε να μην ξαναδούμε υποταγμένους ούτε ταπεινωμένους και λεηλατημένους σε καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη.

Αυτή η στιγμή είναι η πιο σημαντική που έχει να διασχίσει η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, γιατί θα καθοριστεί η νίκη των λαϊκών ελπίδων και η νεοφιλελεύθερη ατίμωση. Γι' αυτό ζητάμε από τα αδέρφια μας (της τάξης μας) στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον Κόσμο, να εκδηλώσουν την εργατική αλληλεγγύη τους στην Μπολιβαριανή Επανάσταση. Το δίλημμα, όχι μόνο για τη Βενεζουέλα, αλλά και για όλη τη Λατινική Αμερική είναι: Μπολιβαριανισμός ή νεο-ιμπεριαλισμός;

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!

Ζήτω η Μπολιβαριανή Βενεζουέλα!

Ζήτω η ένωση και η ελευθερία της Λατινικής Αμερικής!

Ζήτω οι εργαζόμενοι του Κόσμου!


του
Pedro EUSSE
* O Pedro Eusse είναι Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων της Βενεζουέλας (CUTV)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ