Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΝΑΥΠΛΙΟ"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχουμε υπολογίσιμη δύναμη, μπορούμε να τη δυναμώσουμε

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Τα τελευταία χρόνια στο αστικό κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση σημειώνονται σοβαρότατες αλλαγές.

Παίρνονται μέτρα, προωθούνται αναδιαρθρώσεις στο όνομα δήθεν της εξυπηρέτησης του πολίτη. Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο να φέρουν την κρατική μηχανή, τη Δημόσια Διοίκηση στο ύψος των σημερινών αναγκών του κεφαλαίου, να ισχυροποιήσουν τη θέση του.

Τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, θέλουν ένα κράτος, μια Δημόσια Διοίκηση πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό υπηρετούν με τα μέτρα που παίρνουν σε κάθε τομέα, σε κάθε υπουργείο. Αυτό υπηρετούν με το σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα.

Πώς στέκεται το αστικό κράτος απέναντι στις ανάγκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων;

Να πάρουμε τη μόρφωση των παιδιών μιας εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Τα περί Δημόσιας - Δωρεάν Παιδείας είναι απάτη. Μια εργατική λαϊκή οικογένεια αναγκάζεται να στερηθεί, να διαθέσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος στα ιδιωτικά φροντιστήρια, στην παραπαιδεία.

Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του κεφαλαίου, που τροφοδοτεί με φτηνή εργατική δύναμη.

Να πάρουμε την Υγεία.

Η Υγεία αντιμετωπίζεται κι αυτή σαν εμπόρευμα. Λείπει η πρόληψη, η προστασία στους τόπους δουλιάς. Ισχυροποιείται ο ιδιωτικός τομέας και παράλληλα τα Δημόσια Νοσοκομεία μετατράπηκαν σε Ανώνυμες Εταιρίες. Συνεχώς αυξάνεται το τίμημα για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας, για να κάνεις μια εγχείρηση, για να κάνεις τις απαιτούμενες εξετάσεις.

Να πάρουμε το δικαίωμα στη Στέγη.

Για να εξασφαλίσει η εργατική λαϊκή οικογένεια ένα σπίτι, αναγκάζεται να καταχρεωθεί στις τράπεζες, να βασανιστεί μια ολόκληρη ζωή.

Αυτή είναι η μια πλευρά.

Από την άλλη, ενισχύεται η κατασταλτική λειτουργία του. Αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις, δημιουργείται Δημοτική Αστυνομία. Δυναμώνει ο μηχανισμός που χτυπάει το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του.

Τα ζούμε, τα αντιμετωπίζουμε αυτά στις απεργίες, στις διαδηλώσεις μας.

Το αστικό κράτος ούτε ουδέτερο είναι, ούτε κράτος για όλους.

Είναι μηχανισμός επιβολής των συμφερόντων του κεφαλαίου κι αυτόν το μηχανισμό εκσυγχρονίζουν σήμερα.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πολλούς λόγους να αντιταχθούν στην αντιλαϊκή πολιτική, να την καταδικάσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους συναδέλφους τους του Ιδιωτικού Τομέα.

Η κατάσταση χειροτερεύει.

Τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια οι αυξήσεις είναι κάτω από τον επίσημο τιμάριθμο.

Μέσα από το μηχανισμό των επιδομάτων υποχωρούν οι σταθερές αποδοχές, προωθείται η χειραγώγηση και η διάσπαση των εργαζομένων, η υπονόμευση της συλλογικής δράσης.

Το όριο συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 65 χρόνια, ανοίγει το θέμα για τα 70. Επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Χιλιάδες συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, σε δημόσιες υπηρεσίες είναι όμηροι. Εξαπλώνονται οι εργολαβίες, η ψευτοαπασχόληση με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών. Νέοι και νέες απασχολούνται με μερική απασχόληση, με τα προγράμματα STAGE, ανασφάλιστοι, χωρίς δικαιώματα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ετοιμάζεται να επεκτείνει τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο Τομέα, να χτυπήσει το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία, τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Διαφημίζει τη σύνδεση αμοιβής - παραγωγικότητας και αποδοτικότητας, για να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε κατάσταση σκληρής ομηρίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Την ενίσχυση αυτών και άλλων αντεργατικών μέτρων εξετάζει η Σύνοδος Υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αύριο στο ΝΑΥΠΛΙΟ, η Ελληνική Προεδρία.

Η πείρα δείχνει ότι οι πλειοψηφίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, αλλά και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στηρίζουν αυτές τις αντεργατικές αλλαγές και προσπαθούν να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους στους στόχους και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Η αντιπαράθεση με αυτές τις δυνάμεις δεν αφορά μόνο επιμέρους χειρισμούς. Αφορά την κύρια γραμμή, τον προσανατολισμό, την, κοινωνική συναίνεση, την υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους στόχους του κεφαλαίου.

Για να αναπτυχθεί, να είναι αποτελεσματική και να έχει προοπτική η πάλη των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και στους ΟΤΑ, πρέπει με τη δουλιά μας να δυναμώσουμε τον ταξικό πόλο, να συσπειρώσουμε πλατύτερες δυνάμεις γύρω από το αγωνιστικό πλαίσιο που προβάλλει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων για πλήρη - σταθερή εργασία, καλό μισθό και σύνταξη, δωρεάν υγεία και παιδεία, για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Εχουμε εμπειρία. Αποτελεί ένα βήμα η Συντονιστική Επιτροπή των αγωνιστικών Σωματείων και Συνδικαλιστών, που δημιουργήθηκε στους ΟΤΑ.

Η πείρα από τους πολύμορφους αγώνες που έχει οργανώσει το ΠΑΜΕ, η πείρα από πανελλαδικές διαδηλώσεις και την πανεργατική απεργία που πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις τον Απρίλη για την Κοινωνική Ασφάλιση δείχνουν ότι έχουμε μια υπολογίσιμη δύναμη στα χέρια μας και μπορούμε να τη διευρύνουμε, να τη δυναμώσουμε.

Μέσα στην καθημερινή προσπάθεια, με ουσιαστική διαφωτιστική δουλιά, με καθημερινές παρεμβάσεις και αγώνες, κινητοποιώντας τους εργαζόμενους, να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις για να χτίσουμε το μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων, τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων τους, για μια πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.


Του
Μπάμπη ΒΟΡΤΕΛΙΝΟΥ*
* Ο Μπάμπης Βορτελίνος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ