Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΝΑΥΠΛΙΟ"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαραίτητος όρος, η αλλαγή των συσχετισμών

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Χαιρετίζω και εγώ από την πλευρά μου τη σημερινή Εργατική Αντισύνοδο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και είμαι βέβαιος για την επιτυχία των εργασιών της. Η οργάνωση από το ΠΑΜΕ της εκδήλωσης αυτής είναι μία ακόμα απόδειξη του αναντικατάστατου ρόλου του στο ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Συνάδελφοι,

Θέλω να ξεκινήσω με ένα μικρό γεγονός που αφορά την Υγιεινή και την Ασφάλεια των εργαζομένων, που όμως είναι αποκαλυπτικό της πολιτικής που ασκείται και της εργοδοτικής στάσης της πλειοψηφίας στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη Διεύθυνση Περιφέρειας Νήσων (ΔΠΝ) της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), υπήρχε μέχρι πρότινος Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας (ΕΥΑΕ) που εκπροσωπούσε 450 εργαζόμενους. Οι περισσότεροι εξ αυτών απασχολούνται σε εργασίες υψηλής επικινδυνότητας όπως Σταθμοί Παραγωγής στα νησιά Λήμνο, Μήλο, Ανδρο, Σίφνο, Σέριφο, Κύθνο, Αγιο Ευστράτιο και συνεργεία Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτρολόγων, Δυτών κλπ.

Η ΕΥΑΕ/ΔΠΝ λειτουργούσε πλέον των 15 ετών, όμως από το 1999 - μετά από ένα θανατηφόρο ατύχημα στο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος στη Σίφνο - ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΚ Πειραιά που οδήγησε στο να μην έχουμε από τότε κάποιο σοβαρό εργατικό ατύχημα.

Η συνεργασία με το ΚΕΠΕΚ επικεντρωνόταν στους εξής 5 στόχους:

- Τη σύμφωνα με το νόμο παρουσία Γιατρού Εργασίας σε όλους τους χώρους εργασίας.

- Τη σύμφωνα με το νόμο παρουσία Τεχνικού Ασφαλείας σε όλους τους χώρους εργασίας.

- Τη σύμφωνα με το νόμο πραγματοποίηση των τριμηνιαίων συσκέψεων.

- Τη σύμφωνα με το νόμο ύπαρξη Γραπτής Εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου σε όλους τους χώρους εργασίας.

- Τέλος, τη σύμφωνα με το νόμο ύπαρξη και χρησιμοποίηση του σχεδίου ασφάλειας και υγείας και του φακέλου ασφάλειας και υγείας στα τεχνικά έργα και τα κινητά συνεργεία.

Ομως η εργοδοσία ενοχλήθηκε από την ανάμειξη του ΚΕΠΕΚ και με τη «βοήθεια» της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που έκανε έγγραφη παρέμβαση, την κατήργησαν πριν από ένα μήνα.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Συνασπισμού που συνθέτουν την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, με την ενέργειά τους αυτή, έδειξαν το μέγεθος της διαφθοράς τους και της υποταγής τους στην εργοδοσία. Εδειξαν επίσης, ότι κροκοδείλια είναι τα δάκρυα που χύνουν μετά από κάθε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.

Τόσα χρόνια κάνουν πως δε βλέπουν, ότι η ΔΕΗ δεν τηρεί στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, κάνουν πως δε βλέπουν για ποιο λόγο έχουμε στη ΔΕΗ δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, το μόνο που είδαν και αντέδρασαν αμέσως ήταν για να καταργήσουν μία ΕΥΑΕ που ζητούσε την εφαρμογή του νόμου και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Επειδή η περίπτωση αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Επειδή κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη λειτουργία της ΓΣΕΕ, γι' αυτό και η αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων είναι και όρος απαραίτητος για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ έχει πλούσιο έργο να παρουσιάσει αλλά και σπουδαίο ρόλο να παίξει με τις συντονισμένες του παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας, για να γίνει και το μέλλον δικό μας χρειάζεται να σκύψουμε στο κάθε φορά πρόβλημα όλοι μαζί και να μην αφήσουμε ζητήματα δευτερεύοντα, να μας κάνουν να χάσουμε ένα μέλλον καλύτερο, για όλους τους εργαζόμενους.


Ανδρέας ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ είναι Γραμματέας της ΤΔΕ/ΕΤΕ/ΔΕΗ, μέλος της ΕΥΑΕ στη ΓΣΕΕ και στο ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ