Σάββατο 25 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες ανατιμήσεις με τη «βούλα» της κυβέρνησης

Εκβιάζοντας με νέο κύμα ανατιμήσεων προσήλθαν χτες οι μεγαλοεπιχειρηματίες στη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου ζητώντας να μην εφαρμοστεί η πρόσφατη αγορανομική διάταξη που προβλέπει αλλαγή του τρόπου αναγραφής των τιμών και τυπικά τίθεται σε εφαρμογή από τις 10 Φλεβάρη, μετά τη σιωπηρή παράταση που δόθηκε από το υπουργείο.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Π. Παντελιάδης, η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη είναι «γελοίο θέμα» και εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιμείνει στην εφαρμογή της θα ισοδυναμεί με ένα επιπλέον κόστος που οι επιχειρήσεις θα περάσουν αργά ή γρήγορα στην κατανάλωση, προκειμένου οι τελευταίες να διασφαλίσουν ένα επίπεδο κερδών. Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις αποτελούν και αφορμή για νέες ανατιμήσεις με τη μέθοδο των «στρογγυλοποιήσεων». Περιττή κρίνουν τη διάταξη και οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Ο εκπρόσωπος της πρώτης ισχυρίστηκε ότι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς και υπουργείο συμφώνησαν στην αντικατάσταση των προβλεπομένων από την αγορανομική διάταξη, με τρόπο ώστε οι τιμές να αναγράφονται ως π.χ. Ε 1,20 Λ. αντί για «ένα ευρώ και είκοσι λεπτά» που ορίζεται με τα μέχρι σήμερα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης πρόκειται για αίτημα που ο ίδιος θα εισηγηθεί στην εθνική επιτροπή για το ευρώ. Αξίζει, πάντως να σημειωθεί ότι για μια ακόμα φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται να υποκύπτει στις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, ακόμα και για μια ρύθμιση που στην πραγματικότητα έτσι κι αλλιώς είναι απλώς μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των καταναλωτών από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι οι δυσθεώρητες ανατιμήσεις τις οποίες επιβάλλει η «απελευθερωμένη» ασυδοσία των επιχειρήσεων. Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές έχουν καθαρό ότι οι ανατιμήσεις είναι ένα το κρατούμενο, με ή χωρίς τέτοιου τύπου αγορανομικές διατάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ