Παρασκευή 31 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τα «μάτια» των Ευρωπαίων

Τα υπό αναστήλωση Προπύλαια της Ακρόπολης
Τα υπό αναστήλωση Προπύλαια της Ακρόπολης
Τις εκθέσεις «Αθήνα - Το Λίκνο της Δημοκρατίας» και «Φωτογραφίες 1975-2002 - Από τα έργα στην Αθηναϊκή Ακρόπολη», θα παρουσιάσει το ΥΠΠΟ (3-13/2) στο Κοινοβούλιο της Περιφέρειας Βρυξελλών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας.

Η πρώτη έκθεση οργανώνεται από την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και περιλαμβάνει αντίγραφα αντικειμένων από διάφορες λειτουργίες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τα οποία βρέθηκαν στην Αρχαία Αγορά. Περιλαμβάνει, επίσης, εποπτικό υλικό (μακέτες, σχέδια, αναπαραστάσεις και ενημερωτικά κείμενα για την Αρχαία Αγορά και τα κτίρια των κύριων σωμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας).

Η δεύτερη έκθεση οργανώνεται από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και περιλαμβάνει φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη από τις αναστηλώσεις Μνημείων της Ακρόπολης (1975-2002) και μεγάλη έγχρωμη διαφάνεια της Ακρόπολης πάνω σε φωτεινό πίνακα. Στον προθάλαμο της αίθουσας θα προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους για τις αναστηλώσεις στο Βράχο και την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων στην περιοχή της Ακρόπολης.

Οι εκθέσεις αυτές έχουν καθαρά προπαγανδιστικό χαρακτήρα, αφού μεταφέρουν στην «καρδιά» της ΕΕ μια εξωραϊσμένη εικόνα της Αθήνας, αποκρύπτοντας «λεπτομέρειες»: Τη συνεχιζόμενη καταστροφή του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου στου Μακρυγιάννη για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Τον πραγματικό χαρακτήρα της «ενοποίησης» των αρχαιολογικών χώρων που εντάσσεται στο παλιό σχέδιο μετατροπής του κέντρου της Αθήνας σε «αποστειρωμένο» χώρο για τους λίγους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ