Κυριακή 2 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αυταρχισμός και ασυδοσία

ΣΟΦΙΑ.--

Στις 23 του Γενάρη η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, του πρώην βασιλιά Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, αποφάσισε να τροποποιήσει τη νομοθεσία που διέπει το καθεστώς ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών εταιριών. Τελικός στόχος είναι να επιτευχθεί η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Σύμφωνα λοιπόν με την καινούρια ρύθμιση, η τελική απόφαση για την επικύρωση μιας συμφωνίας μεταξύ κράτους και αγοραστών θα βρίσκεται πλέον μόνο στα χέρια της αρμόδιας Επιτροπής Ιδιωτικοποιήσεων και της κυβέρνησης. Η τροποποίηση κάνει επιπλέον σαφές ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δε θα παίζει κανένα ρόλο στην όλη διαδικασία, ενώ δε θα αφήνει περιθώρια για εφέσεις σε βάρος των αποφάσεων που θα ανατρέπουν ή θα καθυστερούν τις ιδιωτικοποιήσεις! Η απόφαση θα πρέπει τώρα να αποκτήσει και την τελική έγκριση του Κοινοβουλίου, στο οποίο βέβαια το κόμμα «Εθνικό Κίνημα για τον Συμεών ΙΙ» μαζί με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας του Αχμέτ Ντογκάν, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχουν την πλειοψηφία (120 και 21 έδρες αντίστοιχα σε σύνολο 240).

Η απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά η απάντηση της κυβέρνησης σε δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, που παρεμπόδισαν την πώληση δυο κρατικών εταιρικών γιγάντων.

Αναλυτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναβάλει πέρυσι την πώληση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών «BTC», αφού είχε κρίνει ότι η τιμή πώλησής του ήταν πολύ κατώτερη της πραγματικής του αξίας. Τελικά παρά την αρχική αναβολή, το 65% του Οργανισμού πωλήθηκε τον περασμένο μήνα σε εταιρία με έδρα το Λονδίνο (για 200 εκατομμύρια ευρώ). Στη συμφωνία αυτή προβλέπονται σταδιακές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων μέχρι το 2006.

Παράλληλα το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την πώληση της κρατικής εταιρίας παραγωγής τσιγάρων «Μπουλγκάρταμπακ», που έχει το μονοπώλιο, για 110 εκατομμύρια ευρώ (την προσφορά κάλυπτε οικονομικά η γερμανική τράπεζα - Deutsche Bank), υποστηρίζοντας ότι η τελική προσφορά θα έπρεπε να ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη...

Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ακόμη την «αυτόματη» ιδιωτικοποίηση επιπλέον 10 εταιριών στρατηγικής σημασίας. (7 εταιρίες διανομής ηλεκτρισμού, το βιομηχανικό σύμπλεγμα κατασκευής όπλων «Βαζόφ» και 2 εταιρίες εμπορίας αρμάτων και πυρομαχικών).

Η εξάλειψη αυτή οποιουδήποτε ελέγχου (έστω τυπικού) από τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, σε μια χώρα που μαστίζεται από το οργανωμένο έγκλημα και στην οποία οι κατηγορίες για διαφθορά εξακοντίζονται χωρίς πολλή σκέψη μεταξύ δημοσίων προσώπων (πολιτικών, δικαστικών και αστυνομικών), μοιάζει αληθινά προκλητική. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη συγκεκριμένα γεγονότα που συνθέτουν το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό της χώρας, το γεγονός μάλλον δε θα πρέπει εκπλήσσει κανέναν.

Δέσμιοι των ιμπεριαλιστικών κέντρων

Στη Βουλγαρία τον πρώτο λόγο στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής τον έχουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) και η ΕΕ.

Χαρακτηριστικά το ΔΝΤ αποφάσισε πρόσφατα να αποδεσμεύσει δόση δανείου, που έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση, αφού πρώτα απέσπασε την υπόσχεση ότι θα μειώσει και άλλο το δημόσιο έλλειμμα (το οποίο βρίσκεται ήδη κοντά στο 1% του ΑΕΠ για το 2003!). Η ΠΤ από τη μεριά της έχει ήδη προτείνει στην κυβέρνηση την «αναδιάρθρωση» των Κρατικών Σιδηροδρόμων, σχέδιο που περιλαμβάνει την απόλυση του 35% των 37.000 σιδηροδρομικών, από το 2003 μέχρι το 2005! Η ΕΕ τέλος, μόλις την περασμένη βδομάδα απείλησε ότι θα αναστείλει οικονομική βοήθεια προς τη Βουλγαρία σε περίπτωση που δεν προχωρήσει γρήγορα η πώληση της Μπουλγκάρταμπακ, ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που σημαίνουν την πλήρη απελευθέρωση των αγορών, συνεχίζονται...

Είναι προφανές ότι το κλίμα αυτό καλλιεργεί αν δεν επιβάλλει τη λήψη αυταρχικών αντιλαϊκών μέτρων, ενώ παράλληλα συντηρεί τη διαφθορά και την ασυδοσία.

Ολα τα αστικά πολιτικά κόμματα στηρίζουν τις βασικές νεο-φιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης (το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων τις έχουν εφαρμόσει κιόλας), ενώ ο λαός τα κατηγορεί για ανηθικότητα.

Η ετερόκλητη ομάδα τεχνοκρατών που συνασπίστηκε γύρω από το λαϊκιστή και δημαγωγό πρώην βασιλιά, φυσικά και δε θα μπορούσε να διαφέρει.

Ο Σαξκομπουργκότσκι προεκλογικά καταδίκασε την «ανηθικότητα» και υποσχέθηκε την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Βουλγάρων μέσα σε «800 ημέρες». Από τότε όμως έχουν περάσει περίπου 500 και το 65% του λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλιές τους, οι δημόσιες υπηρεσίες ανεβάζουν τις τιμές και η κυβέρνηση ξοδεύει λιγότερα για τη δημόσια υγεία, για να πάρει το δάνειο από το ΔΝΤ... Παράλληλα παρέχει με οποιοδήποτε μέσο φορολογικές και άλλες διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή οι φτωχοί καπνοπαραγωγοί της χώρας (περισσότεροι από τους οποίους ψήφισαν το κόμμα του Ντογκάν στις εκλογές του 2001) ανησυχούν για το αύριο, αφού πιστεύουν ότι οι αγοραστές της «Μπουλγκάρταμπακ» ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα λεηλατήσουν την εταιρία και τους ίδιους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που ζουν από την παραγωγή καπνού πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο, οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει το ξεπούλημα της «Μπουλγκάρταμπακ», αλλά και κατ' επέκταση όλων των άλλων εταιριών...


Γ. ΠΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ