Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Και με την Ουάσιγκτον και με το Παρίσι!

Αρχισαν πάλι να κλαψουρίζουν ορισμένοι, γιατί η ΕΕ είναι «ένας πολιτικός νάνος» έναντι της ΕΕ. Δηλαδή, θα ήταν καλύτερη η ανθρωπότητα, αν θα είχε όχι έναν, αλλά δυο αιμοβόρους «γίγαντες», όπως θέλουν ο κ. Σημίτης και ο κ. Κωνσταντόπουλος;

«Να γιατί πρέπει να ενισχύσουμε την ΕΕ, για να μπορεί να τα βάζει με την Αμερική», λένε ορισμένοι. Δηλαδή, αν στο πλαίσιο των αδυσώπητων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων νικητής δεν ήταν οι ΗΠΑ, αλλά η ΕΕ, τότε θα ήταν μικρότερη η απειλή να μετατρέψουν τον πλανήτη, και οι μεν και οι δε, σε ένα απέραντο φρενοκομείο, λόγω των εσωτερικών τους ανταγωνισμών;

***

Οταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Ο «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ αντανακλά υπαρκτές μεταξύ τους αντιθέσεις (βλέπε: έλεγχος πετρελαίων και γενικότερες γεωστρατηγικές ισορροπίες) και γι' αυτό είναι ένας «πόλεμος» πολύ επικίνδυνος, που κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει.

Η ανθρωπότητα, ειδικά στην ιστορία του 20ού αιώνα, πλήρωσε με ποταμούς αίματος τις αντιθέσεις μεταξύ των συγκρουόμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Επομένως, το συμπέρασμα που προκύπτει από την κίνηση των «8» και την εκδήλωση με τόσο έντονο τρόπο αυτών των αντιθέσεων, δεν είναι να διαλέξουμε τον «καλό» ιμπεριαλιστή.

***

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει «καλός» ιμπεριαλισμός.

Οσοι αναζητούν την ελπίδα στη συμπόρευση με την Ουάσιγκτον, ή στην ...«αντίσταση» με το Παρίσι και τη Βόννη, ή ακόμα με την «προεδρεύουσα» Αθήνα, δε θα τη βρουν ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στο Παρίσι. Θα τη βρουν «και στην Ουάσιγκτον και στο Παρίσι»!

Οχι, φυσικά, μέσα στα Ιλίσια Πεδία όπου κατοικεί ο Σιράκ, όχι στην Καγκελαρία όπου κατοικεί ο Σρέντερ, όχι στο Λευκό Οίκο όπου κατοικεί ο Μπους, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, του «προεδρεύοντα». Η ελπίδα βρίσκεται πράγματι εκεί, (και) στην Ουάσιγκτον, (και) στο Παρίσι, (και) στη Βόννη, (και) στην Αθήνα, αλλά έξω από τις Καγκελαρίες. Εκεί όπου διαδηλώνουν οι λαοί.

Και είναι η μοναδική ελπίδα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ