Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι αμερικανικές και βρετανικές πολεμικές μηχανές έχουν ήδη ανάψει, ενώ οι ηγεσίες Βρετανίας και ΗΠΑ ετοιμάζονται να δώσουν την άλλη μεγάλη μάχη εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα δεύτερο ψήφισμα, με πρώτη κίνηση την παρουσίαση εκ μέρους του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ των «αναμφισβήτητων αποδείξεων», όπως τις χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για την έλλειψη συνεργασίας του Ιράκ με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Ο Μπλερ, μιλώντας χτες ενώπιον των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, δήλωσε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν παραβιάζει «κατάφωρα» το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας και πως η διαδικασία αφοπλισμού της Βαγδάτης έχει εισέλθει στο «τελικό στάδιο» και ευχήθηκε να υπάρξει και ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «για να επιβεβαιώσει την κατάφωρη αυτή παραβίαση», υπογραμμίζοντας ότι εισερχόμαστε στην «τελική φάση».

Εντούτοις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αναμένεται να είναι εύκολη και χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφοι εκ των 15 μόνιμων και μη μελών του ΣΑ για ένα δεύτερο ψήφισμα που θα δίνει το «πράσινο» για την επίθεση κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ως σίγουροι ψήφοι υπέρ θεωρούνται εκτός των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η Βουλγαρία, η Ισπανία, το Καμερούν και η Γουινέα. Αμφίβολες χαρακτηρίζονται το Μεξικό, το Πακιστάν και η Ρωσία. Γερμανία και Κίνα αναμένεται να απόσχουν από την ψηφοφορία, ενώ Συρία και Γαλλία αναμένεται να την καταψηφίσουν. Ερωτηματικό επίσης παραμένει εάν κάποια χώρα (Ρωσία ή Γαλλία) θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο.


Associated Press

Η μάχη ξεκινά αύριο με την παρουσίαση των «αποδείξεων ενοχής» του καθεστώτος Σαντάμ ενώπιον του ΣΑ, όπου ο Πάουελ θα παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι διαθέτουν οι ΗΠΑ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, αλλά και τις διασυνδέσεις του με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Και ίσως η Ουάσιγκτον να προτάξει τελικά αυτό το τελευταίο στοιχείο, εντάσσοντας τον σχεδιαζόμενο πόλεμο στην «παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας».

Ο κρίσιμος Φλεβάρης

Προετοιμάζοντας το κλίμα χτες, ο Πάουελ σε άρθρο του στη «Wall Street Journal», ο Πάουελ υπογραμμίζει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δείξουν ότι ο Σαντάμ κρύβει στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, διατηρεί όπλα μαζικής καταστροφής και θα ενισχυθεί η άποψη ότι οι επιθεωρητές δεν έχουν τη συνεργασία που χρειάζονται από τη Βαγδάτη, τα αιτήματά τους μπλοκάρονται και τα ερωτήματά τους μένουν αναπάντητα».

Σύμφωνα με τον Πάουελ, η κυβέρνηση Μπους θα προχωρήσει σε νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους συμμάχους της, αφού «θα εργαστούμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές στη βάση των κοινών μας αξιών και της μακράς ιστορίας κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Από την πλευρά του Ιράκ, διά στόματος του στρατηγού Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν - αρμόδιου επί των επαφών της ιρακινής κυβέρνησης με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ - τα πυρά στρέφονται κατά του Πάουελ, το οποίο κατηγόρησε για «πολιτικά παιχνίδια» και έσπευσε να επαναλάβει πως η Βαγδάτη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές των UNMOVIC και IAEA, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη προόδου κατά την επίσκεψη των Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στο Ιράκ στις 8 Φλεβάρη σε μια προσπάθεια να πείσουν το καθεστώς Σαντάμ να επιτρέψει τη χρήση αναγνωριστικών αεροσκαφών U2 από τους επιθεωρητές και να διευκολύνει τη διαδικασία ανάκρισης Ιρακινών επιστημόνων.

Πάντως ο επικεφαλής της UNMOVIC, Χανς Μπλιξ, επανέλαβε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» πως «αυτό που χρειάζονται οι επιθεωρητές είναι η παροχή στοιχείων, πληροφοριών που θα τους οδηγήσουν σε συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να ελεγχθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ