Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Και 4η σύλληψη χτες για τον ΕΛΑ
  • Ο 64χρονος πολιτικός μηχανικός Χρ. Τσιγαρίδας φέρεται να ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ μέχρι το 1991
  • Σήμερα απολογούνται οι τρεις πρώτοι συλληφθέντες

Ο Χρήστος Τσιγαρίδας

Eurokinissi

Ο Χρήστος Τσιγαρίδας
Με τη σύλληψη του 64χρονου πολιτικού μηχανικού Χρήστου Τσιγαρίδα, ο οποίος φέρεται να ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στον ΕΛΑ μέχρι το 1991, οπότε αποχώρησε για προσωπικούς λόγους, συνεχίστηκε χτες η επιχείρηση «εξάρθρωση της τρομοκρατίας». Ο 4ος φερόμενος ως μέλος του «ΕΛΑ» οδηγήθηκε στις 10 το βράδυ στον εισαγγελέα Εφετών Κ. Καρούτσο, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορία για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.

Ο Χρ. Τσιγαρίδας συνελήφθη στις 6 π.μ., στο σπίτι του, στην οδό Ωρίωνος 1, στο Π. Ψυχικό και αφού προηγουμένως η Αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και απομάκρυνε τα τηλεοπτικά συνεργεία, που καραδοκούσαν να απαθανατίσουν το γεγονός. Τυπικά - κατά την Αστυνομία - αρχικά «προσήχθη» στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η σύλληψή του έγινε εκεί. Το βράδυ, διέρρευσε η πληροφορία ότι στην προανάκριση δήλωσε πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όλες τις πράξεις του ΕΛΑ από το 1975 και μετά. Πάντως, την περασμένη Δευτέρα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, είπε ότι δε φοβάται τη σύλληψη, γιατί δεν έχει σχέση με αυτά που τον κατηγορούν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που στηρίζονται στις γνωστές διαρροές των αρχών, ο Χρ. Τσιγαρίδας θεωρείται ότι είναι το πρόσωπο με το ψευδώνυμο «Αντριου», το οποίο αναφέρεται στα αρχεία της «Στάζι». Οι αρχές διαρρέουν, επίσης, ότι τον θεωρούν στέλεχος του ΕΛΑ και «διάδοχο» του Χρ. Κασσίμη. Ο τελευταίος ήταν από τα ιδρυτικά του στελέχη και είχε σκοτωθεί το 1977 σε συμπλοκή με αστυνομικούς, σε εργοστάσιο της ΑΕG στου Ρέντη. Επίσης, ο Χρ. Τσιγαρίδας φέρεται να έχει καταθέσει το 1998 στον 8ο τακτικό ανακριτή, στα πλαίσια έρευνας που πραγματοποιούσε σχετικά με τα αρχεία της «Στάζι», λέγοντας ότι ανήκει στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο και δεν έχει καμιά σχέση με την ένοπλη δράση.

Απολογούνται σήμερα

Σήμερα απολογούνται ενώπιον του εφέτη ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκου οι Αγ. Κανάς, Κ. Αγαπίου και Ειρ. Αθανασάκη, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με βάση τις διατάξεις του «τρομονόμου» 2928/01. Η Εισαγγελία Εφετών έκρινε ότι με αυτόν τον τρόπο ο ΕΛΑ, ο οποίος ανέστειλε τη δράση του το 1995, δραστηριοποιείται μέχρι τις μέρες μας, αφού «δεν έγινε με επίσημο τρόπο γνωστό ότι διαλύθηκε η οργάνωση» και επειδή η επίμαχη προκήρυξη τελείωνε με τη φράση «ο αγώνας συνεχίζεται».

Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα Κ. Καρούτσο το βράδυ της Κυριακής και είχαν πάρει προθεσμία να καταθέσουν σήμερα, ενώ αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ, τόσο στην προανάκριση, όσο και μέσω των συνηγόρων τους.

Οσον αφορά στις προχτεσινές διαρροές των καταθέσεων ορισμένων μαρτύρων, ανάμεσά τους και της Σ. Κυριακίδη, πρώην συζύγου του Α. Κανά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωσε ότι «προφανώς θα γίνει έρευνα για να δούμε πού υπήρξαν οι σχετικές διαρροές». Ανάλογη ...έρευνα διεξάγεται εδώ και μήνες για να εξακριβωθεί πώς έγιναν οι διαρροές καταθέσεων στην υπόθεση της «17 Ν». Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε ότι «δεν έχει αποδώσει ακόμη». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο» να βρεθεί άκρη, γιατί ...«κάποιος, ο οποίος πιθανά κάνει μια διαρροή, δεν το δηλώνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ