Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγώνας συνεχής με σωστά αιτήματα
  • «Για το θεαθήναι» η σημερινή κινητοποίηση, που οργανώνουν στη Λάρισα οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ
  • Αποπροσανατολίζει τον αγώνα της αγροτιάς, η προβολή ως μοναδικού αιτήματος της κινητοποίησης να παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια οι αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού

ICON

ΛΑΡΙΣΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φάρσαλα και, προχτές, στην Αγιά, στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς της Θεσσαλίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπαίνουν, με συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο, 8 Φλεβάρη, οι αγρότες του Τυρνάβου.

Το αγροτικό κίνημα στη Θεσσαλία παίρνει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς καταφέρνει να συμπαρατάξει σε κοινή πάλη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού. Οι συνεπείς αγωνιστές του πιστεύουν ότι αυτή η λαϊκή, αγωνιστική συμπαράταξη θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα της πάλης, στη διασφάλιση σωστού περιεχομένου αιτημάτων, στην ανάδειξη της προοπτικής των αγώνων και του κινήματος.

Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα της Θεσσαλίας έχει σαφώς ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν αφορά μόνο, ή κυρίως, στην επίλυση κάποιου επιμέρους, συγκυριακού, τοπικού προβλήματος, αλλά στοχεύει και στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, κάνει ό,τι μπορεί, για να διαφυλαχτεί ο ενωτικός, μαζικός χαρακτήρας της πάλης, δίνοντας, βεβαίως, ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη και υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρών και μεσαίων αγροτών, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου στη χώρα μας.

Για το «θεαθήναι» και τα επιμέρους

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές που δεν έχουν τις ίδιες θέσεις για την ανάπτυξη των αγώνων και του αγροτικού κινήματος. Ανάμεσά τους, οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές και αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ - δραστηριοποιούνται, κυρίως, στη Λάρισα - οι οποίοι επιμένουν στην τακτική της οργάνωσης αγώνων για τα επιμέρους και «για το θεαθήναι», αποφεύγοντας, όπως «ο διάβολος το λιβάνι», να θίξουν την ουσία της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, διότι συμφωνεί μ' αυτήν το κόμμα τους. Είναι οι ίδιοι που «διακρίθηκαν» στην «γαλάζια» επιχείρηση διάλυσης του μπλόκου των Τεμπών, τον περσινό Φλεβάρη και «βγάζουν σπυράκια» όταν ακούν για αιτήματα κατά της ΕΕ και υπέρ της αγωνιστικής συμπαράταξης της αγροτιάς με τους εργάτες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Αυτοί, λοιπόν, οι αγροτοσυνδικαλιστές - αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, οργανώνουν τη σημερινή αγροτική κινητοποίηση στη Λάρισα και τη Μαγνησία - θα βγάλουν τρακτέρ στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους - με μοναδικό αίτημα ν' ανοίξουν άμεσα τα εκκοκκιστήρια, για να παραδοθούν οι ποσότητες βαμβακιού που έμειναν αδιάθετες!

Ενα αίτημα που αφορά αποκλειστικά τους βαμβακοπαραγωγούς - κι όχι άμεσα όλους, καθώς πολλοί απ' αυτούς δεν έχουν, φέτος, αδιάθετες ποσότητες - και δεν καλύπτει τους άλλους παραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ίδια, ή ανάλογα προβλήματα, έχοντας αδιάθετες ποσότητες προϊόντων (π.χ. πατατοπαραγωγοί), παραμένουν απλήρωτοι, (π.χ. μηλοπαραγωγοί), πουλούν σε πολύ χαμηλές τιμές, περιμένουν, πολύ καιρό, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις κλπ.

Ενα αίτημα που δε διατυπώνεται με πληρότητα - κι επομένως δεν είναι σωστό - αφού δε συνδυάζεται με την απαίτηση των βαμβακοπαραγωγών να πληρωθούν τουλάχιστον 300 δρχ. το κιλό, όλες οι ποσότητες βαμβακιού που παρήχθησαν φέτος, ανεξαρτήτως του ΟΣΔΕ. Διότι, ως γνωστόν, το ΟΣΔΕ χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να περικόπτει όχι μόνο στρέμματα καλλιέργειας, αλλά και κιλά παραγωγής και ο αγροτικός κόσμος δεν πρέπει, επ' ουδενί, ν' αποδεχτεί την κυβερνητική λογική, η οποία επιχειρεί να διαχωρίσει την παραγωγή βαμβακιού σε νόμιμη και παράνομη. Χτες, πάντως, ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε σχετικά πως θα παραληφθούν οι απαράδοτες ποσότητες που παρήχθησαν εντός ΟΣΔΕ, αλλά δε διευκρίνισε ποιο θα είναι το ύψος των ποσοτήτων αυτών. Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, με τα λεγόμενά του, πως τα εκκοκκιστήρια θα ανοίξουν με βάση τα όσα ορίζει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός, δηλαδή το τελευταίο πενταήμερο του Μάρτη.

Οι εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστές - αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ «παίζουν το παιχνίδι» της κυβέρνησης, όταν αναφέρονται σε «νόμιμες, εντός ΟΣΔΕ ποσότητες», καθώς - όπως επισημαίνει σε χτεσινή, σχετική ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, (ΕΟΑΣΛ) - «οι συζητήσεις και η φιλολογία για εντός, ή εκτός ΟΣΔΕ ποσότητες, το μόνο που κάνουν είναι να μπερδεύουν χειρότερα τους αγρότες και να ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας».

Αντίθετη η ΕΟΑΣΛ

Η ΕΟΑΣΛ, αντιτιθέμενη, σαφώς και κατηγορηματικώς, στον τρόπο με τον οποίο θέτουν το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών οι αγροτοσυνδικαλιστές - αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, οι οποίοι σμικρύνουν το περιεχόμενο και τον ορίζοντα του αγώνα της αγροτιάς, τονίζει ότι «το πραγματικό αίτημα, που απαντάει στο πρόβλημα, είναι η παράδοση όλης της ποσότητας βαμβακιού, που παρήχθη να συνοδεύεται από την απαίτηση να πληρωθούν όλες οι ποσότητες βαμβακιού και όλοι οι παραγωγοί τουλάχιστον με 300 δρχ. το κιλό». Και, βεβαίως, να προβάλλεται το πάγιο αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ, καθώς και να μην πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι παραγωγοί που καλλιεργούν μέχρι 100 ιδιόκτητα και 150 νοικιασμένα στρέμματα, τα οποία, όμως, δεν προβάλλουν πολύ οι αγροτιστές της ΝΔ.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η σημερινή κινητοποίηση στη Λάρισα δεν εκφράζει πλήρως τους βαμβακοπαραγωγούς και τους άλλους αγρότες της περιοχής - ούτε, φυσικά, ισχύουν, εν προκειμένω, τα περί συμφωνίας και κοινού αγώνα των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ και του ΚΚΕ, που γράφτηκαν χτες στον Τύπο - οι οποίοι θέλουν ο αγώνας τους να είναι ενωτικός, να έχει σαφές περιεχόμενο, συγκεκριμένη προοπτική και συνέχεια κι όχι να εξαντλείται με «μερικές τουφεκιές στον αέρα».

Γι' αυτό και η ΕΟΑΣΛ, με την ανακοίνωσή της, καλεί τους αγρότες του νομού Λάρισας να συνεχίσουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους, ακόμα πιο αποφασιστικά και δυναμικά το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας ό,τι τους ανήκει και τους στερεί η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται. Ν' αγωνιστούν ενάντια στην Ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ, για δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις και την επίλυση όλων των άλλων προβλημάτων που αφορούν σε διάφορα αγροτικά προϊόντα. Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Σ' αυτό τον αγώνα καλούμε και όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και τα δημιουργεί η ίδια αντιλαϊκή πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ