Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: «Ορισμένα προφανή ερωτήματα (γιατί οι Αμερικανοί δεν παρέδωσαν τα εν λόγω στοιχεία νωρίτερα στους επιθεωρητές, ή πώς γίνεται να κατηγορείται ο Σαντάμ για την παρουσία ενός συνεργάτη του Λάντεν σε τμήμα του Ιράκ που ελέγχεται από τους Αγγλοαμερικανούς και από τους Κούρδους αντικαθεστωτικούς του Ταλαμπανί) δε θα αναιρέσουν την πολιτική βαρύτητα της τοποθέτησης Πάουελ. Είναι αλήθεια ότι, σε πρώτη ματιά, τίποτα δεν άλλαξε στη συνολική διάταξη των δυνάμεων (...). Ωστόσο, η ομιλία Πάουελ σήμανε ένα μεγάλο βήμα προς την οδυνηρή στιγμή της αλήθειας: Από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε σκέψη για άσκηση του δικαιώματος του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ισοδυναμούσε με ανοιχτή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των HΠA και, επομένως, με μετωπική ρήξη με την Ουάσιγκτον» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: «Προσπαθώντας να αποφύγουν το πικρό ποτήρι, οι τέσσερις "σκεπτικιστές" (σ.σ. Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία) έριξαν το μπαλάκι στους επικεφαλής των επιθεωρητών, οι οποίοι θα καταθέσουν τη δεύτερη έκθεσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 14 Φεβρουαρίου. Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από έναν Σουηδό και έναν Αιγύπτιο διπλωμάτη καριέρας, οι οποίοι θα αναγκαστούν να σταθμίσουν από τη μια πλευρά την αλύγιστη αποφασιστικότητα της αμερικανικής υπερδύναμης να ανατρέψει πάση θυσία το καθεστώς Χουσεΐν και από την άλλη πλευρά την εναγώνια ταλάντευση των "μικρομεσαίων" του παγκόσμιου παιχνιδιού ανάμεσα στις αντιπολεμικές διαθέσεις των ψηφοφόρων τους και στο ισχυρό δέλεαρ της συμμετοχής στη διανομή της λείας;» (ΣΤΟ ΙΔΙΟ).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «Η παράσταση που έστησαν στον ΟΗΕ με επικεφαλής τον μετριοπαθή Πάουελ ήταν ασφαλώς άψογη. Ούτε στο ελάχιστο όμως δεν απάντησε στις ενστάσεις όσων διαφωνούν με τον πόλεμο. Οτι δηλαδή θα πρέπει να δοθεί ικανός χρόνος στους επιθεωρητές για να ολοκληρώσουν το έργο τους, αλλά και ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα για να εξουδετερωθεί ο Σαντάμ πριν τεθεί θέμα πολέμου. Είναι φανερό λοιπόν ότι πείστηκαν όσοι ήταν εξαρχής διατεθειμένοι να πειστούν. Κι όλα δείχνουν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη ενός παράλογου πολέμου...» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ