Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΘΗΝΑ 2004»
Προϋπολογισμός ισοσκελισμένος αλλά ... επί χάρτου

Σύμφωνα με τη δεύτερη αναθεώρηση ανέρχεται στα 1,962 δισ. ευρώ

Τη δεύτερη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της «Αθήνα 2004» ενέκρινε χτες ομόφωνα το ΔΣ της εταιρίας (συνεδρίασε η ευρεία σύνθεσή του με την παρουσία για πρώτη φορά και της δημάρχου Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη).

Ο προϋπολογισμός που φέρεται να είναι ισοσκελισμένος στα 1,962 δισ. ευρώ - στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο - ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα η κατάσταση με το ποσό που θα δαπανηθεί από την «Αθήνα 2004» για τις ολυμπιακές προσαρμογές. Κι αυτό γιατί εκκρεμεί η απόφαση της νεοσυσταθείσας τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής που αποφασίστηκε μόλις χτες.

Παρ' όλα αυτά και ενώ το κονδύλι για τις ολυμπιακές προσαρμογές που θα εγγραφεί τελικά στον προϋπολογισμό της εταιρίας παραμένει άγνωστο, φαίνεται πως η «Αθήνα 2004» προσπαθεί, εγκρίνοντας σχέδια επί χάρτου να παρουσιάσει μια θετική εικόνα για τα οικονομικά της, προκειμένου να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Γεγονός είναι ότι παρά τις λογιστικές αλχημείες κυβέρνησης και «Αθήνα 2004» το υπέρογκο ολυμπιακό κόστος θα φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων της χώρας.

Είναι προφανές ότι τα έξοδα είναι υποτιμολογημένα και τα έσοδα υπερτιμολογημένα, ώστε να εμφανιστεί ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τώρα εξασφαλισμένο (σ.σ. χωρίς να έχει εισπραχθεί) θεωρείται το 85% του συνόλου των εσόδων, ενώ στελέχη της εταιρίας δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα αναθεωρηθεί εκ νέου και βεβαίως προς τα πάνω ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε χτες από το ΔΣ της εταιρίας.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα της εταιρίας αναλύονται ως εξής: τηλεοπτικά δικαιώματα 721,2 εκατ. ευρώ, διεθνείς χορηγίες 250 εκατ. ευρώ, εθνικές χορηγίες 248 εκατ. ευρώ, συμμετοχή ελληνικού δημοσίου 235, εισιτήρια 183 εκατ. ευρώ, εμπορία προϊόντων και νομίσματα 78 εκατ. ευρώ και λοιπά έσοδα 246,4 εκατ. ευρώ.

Τα έξοδα αναλύονται ως εξής: Τεχνολογία 342,33 εκατ. ευρώ, Διοικητικές υπηρεσίες 294,55 εκατ. ευρώ, υπηρεσίες αγώνων 311 εκατ. ευρώ, λειτουργικός σχεδιασμός ολυμπιακών εγκαταστάσεων και αναγκαίες προσαρμογές 199 εκατ. ευρώ, υπηρεσίες εκπροσώπων Τύπου και τηλεόρασης 215,29 εκατ. ευρώ, τελετές έναρξης και λήξης - λαμπαδηδρομία 115,8 εκατ. ευρώ, μάρκετινγκ 115,46 εκατ. ευρώ, αθλήματα 56,97 εκατ. ευρώ, λειτουργίες αγωνιστικών και μη εγκαταστάσεων 59,55 εκατ. ευρώ, εικόνα ολυμπιακών εγκαταστάσεων και προβολή Ολυμπιακών Προγραμμάτων 66,5 εκατ. ευρώ, λοιπά έξοδα 185 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της «Αθήνα 2004» αποφασίστηκε να κριθεί άγονος ο διαγωνισμός για τον επίσημο υποστηρικτή για τις υπηρεσίες καθαρισμού, αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων με το αιτιολογικό ότι οι προσφορές των τριών ενδιαφερομένων εταιριών ήταν πάνω από το ποσό των 55 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό του διαγωνισμού. Αποφασίστηκε να προχωρήσει η εταιρία σε απ' ευθείας διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες, ώστε να επιλεγεί ο επίσημος υποστηρικτής. Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι - όπως αναφέρουν πληροφορίες - για το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν έχει υπάρξει καμία συνεργασία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, τον μοναδικό επιστημονικό φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου.

Τέλος, η «Αθήνα 2004» το επόμενο διάστημα θα προκηρύξει διαγωνισμό για την εξεύρεση αναδόχου για τη μελέτη, προμήθεια, λειτουργία, εγκατάσταση και απεγκατάσταση συστημάτων για τη διασφάλιση της μη απώλειας ηλεκτρικής ισχύος κατά την περίοδο των αγώνων. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε από την κυβέρνηση και τα έξοδα θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ