Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Εξειδικεύονται τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Την προετοιμασία της έκθεσης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τους «στόχους των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης» συζήτησε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας. Στόχοι, που προωθούν τις κεντρικές αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις της ΕΕ για εκπαίδευση για λίγους και κατάρτιση στενά δεμένη με τις ανάγκες της αγοράς.

Ο Π. Ευθυμίου, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, δήλωσε ότι τα πρώτα συμπεράσματα των 15 υπουργών θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του προσεχούς Μάρτη και σε αυτά τονίζεται η σημασία της «ενίσχυσης των ευρωπαϊκών συστημάτων και ιδρυμάτων εκπαίδευσης ως παγκόσμιων σημείων αναφοράς» και η «ανάγκη αποδοτικών επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους». Πρόκειται για την εξειδίκευση των στόχων που θα κληθούν να υπηρετούν τα συστήματα της εκπαίδευσης σύμφωνα με όσα υπαγορεύει η αγορά και - στο ίδιο πάντα πλαίσιο - η «ανταγωνιστικότητά» τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, η ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης περιλάμβανε το ζήτημα της καθιέρωσης πανευρωπαϊκών κριτηρίων αναφοράς των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, χωρίς για την ώρα να προσδιορίζονται συγκεκριμένα. Ο Ελληνας υπουργός δήλωνε ότι δεν πρόκειται για συγκριτική αξιολόγηση και κατάταξη των ευρωπαϊκών συστημάτων, αλλά απλώς για σημεία αναφοράς σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, η ίδια θεσμοθέτηση, ανάπτυξη και τυποποίηση δεικτών και κριτηρίων αποτύπωσης του εκπαιδευτικού έργου, κοινών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποσκοπεί σε διαδικασίες αξιολόγησης και εντάσσεται στον λεγόμενο ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης, που δεν είναι τίποτε άλλο από το μοντέλο εκπαίδευσης που εξυπηρετεί το κεφάλαιο, για την παραγωγή απασχολήσιμου και ευέλικτου εργατικού δυναμικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ