Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Της δεκαετίας του '90 τα «στοιχεία» Πάουελ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Καταδικαστική για τα «στοιχεία» που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, είναι η κρίση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για την Ειρήνη (SIPRI), που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη, και ειδικεύεται σε έρευνες σχετικές με την επίλυση κρίσεων και τον αφοπλισμό. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου, ο Πάουελ έδωσε αποδείξεις για ιρακινά εξοπλιστικά προγράμματα της δεκαετίας του 1990 και όχι για ενδεχόμενες πρόσφατες εξελίξεις.

Χαρακτηριστικά ο Ζαν-Πασκάλ Ζαντέρ, εμπειρογνώμονας του SIPRI, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε: «Οσον αφορά στα στοιχεία που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν έναν πόλεμο, δεν πιστεύω πως ο κ. Πάουελ έδωσε αποδείξεις γι' αυτά που έγιναν ανάμεσα στη δεκαετία του 1990 και σήμερα» και αναρωτήθηκε αν «η απειλή είναι σήμερα πιο σημαντική απ' ό,τι πριν από πέντε ή δέκα χρόνια».

Ο Ζαντέρ υποστήριξε ότι η ταινία που έδειχνε ένα ιρακινό αεροπλάνο, την οποία παρουσίασε ο Αμερικανός υπουργός, χρονολογείται, από το 1991, ενώ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό των Αμερικανών ότι το Ιράκ ανέπτυξε μηχανές και επανδρωμένα αεροπλάνα, αφού όπως είπε «αν έκαναν δοκιμές, πιστεύω ότι οι δορυφόροι των ΗΠΑ ή άλλων χωρών θα τα είχαν δει».

Τέλος, σύμφωνα με τον Ζαντέρ: «Το σημαντικότερο θα είναι τώρα η νέα έκθεση του Χανς Μπλιξ στις 14 Φεβρουαρίου (στο Συμβούλιο Ασφαλείας). Αν το περιεχόμενο είναι το ίδιο με την τελευταία φορά, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί ο πόλεμος. Επειδή πολλές χώρες θα πειστούν ότι οι επιθεωρήσεις δε χρησιμεύουν σε τίποτε και πως χρειάζονται άλλα μέσα για να αφοπλιστεί το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες το έχουν καταλάβει αυτό καλά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ