Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΧΟΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
«Δεν είμαστε τα πρόβατα του κάθε εφοπλιστή»

«Αίμα των ναυτεργατών, κέρδη των εφοπλιστών», «Δεν ξέρετε καράβι τι σημαίνει, δεν ξέρετε φουρτούνα τι θα πει», «Υπουργός το πιόνι, εφοπλιστές κουμάντο» και αμέτρητα ακόμα συνθήματα συμπλήρωναν τη χτεσινή αγωνιστική παρουσία εκατοντάδων σπουδαστών από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, Ασπροπύργου, Θεσσαλονίκης, Χίου, Οινουσσών και Κρήτης στον Πειραιά. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, το κέντρο της πόλης σειόταν από τις φωνές, τα συνθήματα και τα τραγούδια τους, τα δυνατά σφυρίγματα - καθώς όλοι είχαν προμηθευτεί και μία σφυρίχτρα - τα βεγγαλικά τους. Ούτε το δυνατό ψύχος, ούτε το χιονόβροχο μπόρεσε να συγκρατήσει τη ζωντάνια και τη δυναμικότητα αυτών των σπουδαστών, που χτες απέδειξαν έμπρακτα ότι είναι η νέα βάρδια των ναυτεργατών αγωνιστών. Εδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να «θάψουν» το νομοσχέδιο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, γιατί όπως έλεγαν στα συνθήματά τους «βγάζει τη ναυτική εκπαίδευση στο σφυρί» και μετατρέπει σπουδαστές και ναυτεργάτες σε «πρόβατα του κάθε εφοπλιστή».

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι οι σπουδαστές ξεκίνησαν - από την πλατεία Κοραή όπου είχαν προσυγκεντρωθεί - μία θεαματική πορεία. Με βηματισμό αργό και δυνατό, τεράστια πανό, συνθήματα απανωτά, ασταμάτητα σφυρίγματα. Λίγο πριν φτάσουν έξω από το ΥΕΝ, έγινε πανδαιμόνιο. Τα βεγγαλικά έπεφταν βροχή, τα συνθήματα και τα σφυρίγματα ακόμα πιο δυνατά, ενώ από τη μικροφωνική που είχαν εγκαταστήσει έξω από το υπουργείο ακουγόταν στο διαπασών η φωνή του Παπακωνσταντίνου να τραγουδά το «οδός Ελλήνων.... οδός απόντων και υπευθύνων». Και ακριβώς έξω από την πύλη του υπουργείου, το οποίο ήταν γεμάτο ασφυκτικά από λιμενικούς, βατραχανθρώπους και αστυνομικούς, βροντοφώναζαν αδιάκοπα προς τον υπουργό «ήρθαμε», «έβγα τώρα έξω να μας δεις».

Ηταν... εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι πρόεδροι των Συλλόγων πριν προλάβουν ακόμα να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό, αυτός έστειλε «αγγελιοφόρο» έξω στο πεζοδρόμιο να τους πει ότι περιμένει στο γραφείο του!

Οσο διαρκούσε η συνάντηση, οι σπουδαστές έξω έκαναν τη συγκέντρωσή τους. Το λόγο πήρε ο γραμματέας του Συλλόγου Ασπροπύργου Χρ. Λαμπρόπουλος, ο οποίος, απαντώντας στις συκοφαντίες του Ανωμερίτη, είπε: «Ναι, είμαστε υποκινούμενοι. Αλλά αυτός που μας υποκινεί και μας εξωθεί σε κινητοποιήσεις είναι ο υπουργός και η κυβέρνησή του, που νομίζουν ότι μπορούν να υποθηκεύουν το μέλλον μας με τα νομοσχέδιά τους». Χαιρέτισε «τα ταξικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που συμπαραστέκονται έμπρακτα στον αγώνα μας» και συνέχισε: «Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας. Διεκδικούμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν». Χαιρετισμό εκ μέρους της ΠΕΜΕΝ απηύθυνε ο Σάββας Τσιμπόγλου. Στο πλευρό των σπουδαστών βρέθηκαν ακόμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Ελένη Παπαδοπούλου. Στάλθηκαν δε ανακοινώσεις συμπαράστασης από πλήθος εργατικών σωματείων και φορέων.

Ο υπουργός, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και της χτεσινής επιβλητικής παρουσίας - απάντηση αποστομωτική στις δηλώσεις του περί «30 με 40 φοιτητών» - με μια κίνηση «ελιγμού», τους είπε ότι αποδέχεται τα περισσότερα από τα αιτήματά τους και θα παρουσιάσει την ερχόμενη βδομάδα τα νέα τροποποιημένα άρθρα του νομοσχεδίου. Ωστόσο, από τους σπουδαστές διαμηνύθηκε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και τη Δευτέρα θα γίνουν σε όλες τις σχολές γενικές συνελεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ