Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Ακυρώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας

«Οι γιατροί της χώρας, που προβληματίζονται για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια περίθαλψη, πρέπει να υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών" (ΔΠΚ Γιατρών), να διαχωρίσουν τη θέση τους από την πλειοψηφία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), από όσους εκφράζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην Υγεία».

Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η ΔΠΚ Γιατρών σε διακήρυξή της με αφορμή την εκλογική Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, που ξεκινάει σήμερα Σάββατο στις 5 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Χολιντέι Ιν» και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι είναι καθήκον όλων και ιδιαίτερα των γιατρών να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στον επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράκ, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να απεμπλακεί από κάθε συμμετοχή ή υποστήριξη αυτού του άδικου πολέμου.

«Οι αντιλαϊκές ανατροπές, τονίζεται στη διακήρυξη, που έχουν επέλθει στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας-Ασφάλισης και εκείνες που είναι "επί θύραις", έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων και παράλληλα στην επιστημονική και επαγγελματική κατάσταση των γιατρών. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας ακυρώνεται. Ολο και πιο πολύ η Υγεία αποκτά τον χαρακτήρα καθαρού εμπορεύματος σε ένα άγριο περιβάλλον ανταγωνισμού και αγοράς».

Η επέκταση των επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας, η συρρίκνωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα, η εγκατάλειψη της πρόληψης, η αλλαγή - προς το χειρότερο - των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, η γενικότερη κρίση στο χώρο της Υγείας, υπογραμμίζει η ΔΠΚ Γιατρών, είναι φυσικό επακόλουθο της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία και γενικότερα.

Ολα αυτά τα προβλήματα, τονίζει η παράταξη, ο νέος άδικος πόλεμος κατά του Ιράκ, έμειναν έξω από τις συνεδριάσεις και τη δράση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ. Δεν πρόκειται για παραλείψεις ή αδυναμίες. Η αποσιώπηση και η αδράνεια του ΠΙΣ πάνω σε αυτά τα θέματα ήταν επιλογή που εξέφραζε την αμέριστη υποστήριξη, αποδοχή και συναίνεση της πλειοψηφίας του στην εφαρμοζόμενη πολιτική και στην κυβέρνηση που τη διαχειρίζεται. Εξέφραζε την αγαστή συνεργασία των παρατάξεων που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ.

Η ΔΠΚ Γιατρών, τονίζεται, επιδιώκει έναν άλλο ρόλο για τον ΠΙΣ, τον ανώτατο επιστημονικό και συνδικαλιστικό φορέα των γιατρών. Ενα ρόλο ουσιαστικό, μαχητικό, διεκδικητικό, που θα ενδιαφέρεται και θα παλεύει για τα προβλήματα της υγείας της κοινωνίας και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, παράλληλα με τα προβλήματα της πλειοψηφίας των γιατρών, που άλλωστε από τη φύση τους είναι αλληλένδετα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ