Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΑΛΚΑΝ»
Χρειάζεται άλλο παραγωγικό μοντέλο

Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να ελπίζουν για ουσιαστικές θετικές εξελίξεις, όσο συνεχίζεται η πολιτική απαξίωσης της παραγωγικής βάσης της περιοχής και προωθείται το μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε κέντρο παροχής υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου. Αυτό σημείωσε ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Θ. Κυριακίδης, μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες για τις συνεχιζόμενες απολύσεις στο εργοστάσιο της «ΒΑΛΚΑΝ Εξπορτ». Και κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη λειτουργία της ΒΑΛΚΑΝ στα πλαίσια μιας πολιτικής κλαδικής παραγωγής με την ίδρυση ενιαίου φορέα ξύλου (δάσος, ξύλο, χαρτί, έπιπλο). Διότι μόνο μια τέτοια πολιτική παραγωγικής διαδικασίας θα μπορούσε να δώσει προοπτική βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θα αφαιρούσε τη δυνατότητα από ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες να βάζουν στο χέρι τις επιχειρήσεις και σε λίγο καιρό να τις απαξιώνουν και να τις κλείνουν ή να τις μεταφέρουν σε γειτονικές χώρες ή να τις κάνουν επιχειρήσεις εμπορίας, όπως προδιαγράφεται να γίνει η ΒΑΛΚΑΝ.

Και αυτό επιβεβαιώθηκε μέσα και από τις καταγγελίες που έκαναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος. Ο πρόεδρος του σωματείου Π. Κυριαζής σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν 100 απολύσεις με αποτέλεσμα σήμερα το προσωπικό να έχει μειωθεί σε 138 άτομα. Μάλιστα μέσα από τις επιλογές της εργοδοσίας, δηλαδή το κλείσιμο παραγωγικών τμημάτων, φαίνεται ότι ΒΑΛΚΑΝ θα κλείσει ως εργοστάσιο και θα μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση με ελάχιστους εργαζόμενους.

Ο Ν. Γιαννόπουλος κατήγγειλε ότι ο ιδιοκτήτης της ΒΑΛΚΑΝ, Πρ. Εμφιετζόγλου, φαίνεται ότι αγόρασε την εταιρία όχι διότι είχε σκοπό να την αναπτύξει, αλλά με μόνο στόχο να χρησιμοποιήσει την επιχείρηση και τους εργαζόμενους προκειμένου να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των μεγάλων έργων.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να ανακόψουν τις απολύσεις που συνεχίζει ο εργοδότης αξιοποιώντας τα προνόμια που δίνει η κυβέρνηση με τους αντεργατικούς της νόμους. Την επόμενη Τρίτη 11 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας και αποκλεισμό του δρόμου έξω από το εργοστάσιο. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα συντονίσουν τη δράση τους και με συναδέλφους τους σε άλλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την ασύδοτη εργοδοτική επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ