Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνδυνος «πολεμικής» ανάφλεξης των τιμών... .

Δεκτά από την κυβέρνηση τα «μπράβο» αλλά και οι υποδείξεις των επιθεωρητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους

Την εκτίμηση ότι μια «ανάφλεξη το πολέμου στο Ιράκ» θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, επανέλαβε και χτες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, σε χτεσινές του δηλώσεις. Οπως ανέφερε, μία τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει επιβάρυνση του κόστους παραγωγής... Οι δηλώσεις Χριστοδουλάκη έγιναν με αφορμή την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία και του παρέδωσε την έκθεση για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, στη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, στην έκθεση περιλαμβάνονται παράλληλα με τα «μπράβο» για τις μέχρι τώρα αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης, και νέες συστάσεις για σκλήρυνση της λιτότητας με στόχο την ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και άλλων μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Το σύνηθες μοτίβο είναι ο εκθειασμός των «επιτυχιών» της κυβέρνησης στα ζητήματα ανάπτυξης, προώθησης καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κλπ., και η επισήμανση των καθυστερήσεων, είτε αφορούν το άνοιγμα διάφορων αγορών (ενέργειας, φυσικό αέριο κλπ.) νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και νέες «μεταρρυθμιστικές τομές» στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Ιδιαίτερη επικαιρότητα αποκτά το διάστημα αυτό το θέμα της προώθησης νέων αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, μετά την αποκάλυψη ότι από κοινού Σρέντερ, Μπλερ και Σιράκ, απέστειλαν επιστολή προς τον προεδρεύοντα της ΕΕ Κ. Σημίτη. Με την επιστολή τους ζητούν από τον Ελληνα πρωθυπουργό να επεξεργαστεί νέες προτάσεις στην κατεύθυνση της περαιτέρω φιλελευθεροποίησης (απορύθμισης) της αγοράς εργασίας, με τον ισχυρισμό ότι έτσι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποκτήσει «νέα πνοή» στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι προτάσεις της Ελληνικής Προεδρίας θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Απρίλη στις Βρυξέλλες, όπου και θα συζητηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ