Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο χορό της ακρίβειας

Θέμα χρόνου η επιβολή και νέων αυξήσεων στα φάρμακα

Με το πρόσχημα ως αναντικατάσατα και με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών που οδηγούν σε ελλείψεις στην αγορά, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε αξιώσεις των βιομηχάνων για αυξήσεις τιμών σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης
Με το πρόσχημα ως αναντικατάσατα και με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών που οδηγούν σε ελλείψεις στην αγορά, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε αξιώσεις των βιομηχάνων για αυξήσεις τιμών σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης
Ούτε τα... προσχήματα «για τα μάτια του κόσμου» δεν τήρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που για μια ακόμα φορά υποχώρησε μπροστά στις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών ακόμα και για ένα θέμα που στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά επουσιώδες. Ετσι, «πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις» ο υφυπουργός Ανάπτυξης άλλαξε για... τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα την αγορανομική διάταξη που διέπει τον τρόπο αναγραφής των τιμών, προκειμένου το περιεχόμενό της να ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις των μεγαλοσχημόνων του εμπορίου.

Συγκεκριμένα, με την τρίτη κατά σειρά σχετική διάταξη προβλέπεται ότι στο εξής οι τιμές των προϊόντων θα αναγράφονται προτάσσοντας το γράμμα «Ε» για το ευρώ, θα ακολουθεί η τιμή με αριθμητικά ψηφία και στο τέλος το γράμμα «Λ» για τη λέξη «λεπτά». Για παράδειγμα η τιμή 1,50 ευρώ θα πρέπει να αναγράφεται ως «Ε1,50Λ». Στην περίπτωση που πρόκειται μόνο για λεπτά η τιμή θα αναγράφεται π.χ. 70Λ. Η διάταξη τίθεται τυπικά σε εφαρμογή από σήμερα, ενώ στα πρατήρια υγρών καυσίμων θα ισχύσει μόνο για τις πινακίδες που αναρτώνται με τις τιμές των καυσίμων και αυτό «σε εύλογο χρονικό διάστημα». Εξαιρούνται οι αντλίες των πρατηρίων καθώς και οι τιμές των φαρμάκων.

Στην ουσία πάντως, και παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του υπουργείου, η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με κανενός είδους «εξοικείωση» των καταναλωτών με τα λεπτά. Απλώς εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιχείρησης αποπροσανατολισμού των καταναλωτών από το πραγματικό πρόβλημα που είναι η ακρίβεια, αποτέλεσμα της «απελευθερωμένης» ασυδοσίας και της κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου, τα οποία η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο. Ετσι, τη στιγμή που η ακρίβεια στην αγορά με τις απανωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σφυρίζει αδιάφορα και εξαντλεί την πολιτική προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων σε αγορανομικές διατάξεις άνευ ουσίας.

Στο πλαίσιο των γενικότερων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες (όπως πχ στα ασφάλιστρα των οχημάτων), σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και ανατιμήσεις σε δεκάδες φάρμακα που θα ισχύσουν με την έκδοση νέου δελτίου τιμών στο τέλος του μήνα. Πρόκειται για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης που με το πρόσχημα του χαρακτηρισμού τους ως αναντικατάστατων και του περιορισμού των παράλληλων εξαγωγών που οδηγούν σε ελλείψεις στην ελληνική αγορά το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε αξιώσεις των βιομηχάνων για αυξήσεις τιμών. Στο ίδιο δελτίο θα περιλαμβάνονται και μειώσεις τιμών σε φάρμακα που οι βιομήχανοι επιδιώκουν την ένταξή τους στη λίστα φαρμάκων εξασφαλίζοντας σίγουρα κέρδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανατιμήσεις μέχρι 66% στα κυλικεία (2008-04-17 00:00:00.0)
Απαιτεί «ελεύθερες τιμές» στην αγορά (2008-01-30 00:00:00.0)
Δεν αντέχουν ούτε τις «ενδεικτικές τιμές» (2005-07-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την πρόκληση για τις ανατιμήσεις (2003-08-26 00:00:00.0)
Μνημείο πρόκλησης για τα λαϊκά εισοδήματα (2003-01-16 00:00:00.0)
Με "ενδεικτικές τιμές" κατά της αισχροκέρδειας (1997-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ