Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΛΕΙΑ
Απαιτείται κοινή δράση των αγροτών

Ομιλία του Βαγ. Μπούτα σε αγροτική σύσκεψη στον Πύργο

«Η αντίδραση του αγροτικού κινήματος απέναντι στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να είναι μετωπική και συνολική και παράλληλα να αναδεικνύεται η πρότασή μας για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα εξασφαλίζει στο μικρομεσαίο αγρότη την παραμονή του στο χωράφι». Αυτό τόνισε το περασμένο Σάββατο ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σε σύσκεψη που έγινε στον Πύργο με τα αγροτικά στελέχη του νομού, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, αφού μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των Θεσσαλών αγροτών αλλά και της υπόλοιπης χώρας, επισήμανε την αναγκαιότητα της κοινής δράσης των αγροτών με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Κι αυτό, γιατί - όπως υπογράμμισε - τα προβλήματά τους είναι κοινά και η αιτία τους βρίσκεται στην αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία και πρέπει ν' αντιπαλέψουν με στόχο την ανατροπή της.

Αναφερόμενος στο ίδιο το αγροτικό κίνημα, αφού επισήμανε πως βασικό κύτταρο της οργάνωσης των αγροτών αποτελούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, κάλεσε τους αγρότες να οργανωθούν σε αυτούς. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι τοπικές επιτροπές της ΠΑΣΥ, να δυναμώσουν τα συνδικαλιστικά και συνεταιριστικά κινήματα ώστε οι αγώνες να γίνονται για τη συνολική ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που είναι υπεύθυνη για τη μείωση του εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και όχι, για παράδειγμα, μόνο για ένα προϊόν.

«Δύο δρόμοι ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας υπάρχουν, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας: Ο ένας είναι η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής γης και επιτυγχάνεται ουσιαστικά μέσα από την εφαρμογή της ΚΑΠ, η οποία αποδείχτηκε πως λειτουργεί σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και ο άλλος είναι αυτός του παραγωγικού συνεταιρισμού, όπου η μορφή οργάνωσης της παραγωγής θα είναι τέτοια που θα διασφαλίζει το εισόδημα του αγρότη και θα εξασφαλίζει την παραμονή του στο χωράφι».

Κοινός τόπος στις παρεμβάσεις των αγροτοσυνδικαλιστών που ακολούθησαν ήταν η ανάγκη της ανάπτυξης των αγώνων για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στον επικείμενο βρώμικο πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ. Ενας εξ αυτών μάλιστα, στηλιτεύοντας την πρακτική των ΗΠΑ, σημείωσε εύστοχα πως «σκοτώνει τα παιδιά ο Μπους για να μην τα κακοποιεί ο Σαντάμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ