Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΥΑ ΜΕΛΑ
Η «ειρήνη» τους είναι η άλλη όψη του πολέμου τους

Η γνωστή χαράκτρια, Εύα Μελά, μας είπε:

«Ο πόλεμός τους είναι το ίδιο αποκρουστικός με την "ειρήνη" τους. Αυτή η σκέψη του Μπρεχτ ηχεί σαν να γράφτηκε σήμερα... Αυτό πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε: Δεν υπάρχει ευτυχισμένο "εγώ", δεν υπάρχει η προοπτική μιας καλύτερης ζωής μέσα στην "ειρήνη" τους... Ο πόλεμός τους είναι η φρίκη, ο θάνατος. Η "ειρήνη" τους, αποκαλύπτει το αποκρουστικό της πρόσωπο: φέρνει τον πόλεμο. Φέρνει τη φτώχεια και την προσφυγιά, φέρνει τον βίαιο ξεριζωμό από τις πατρίδες, τη μετανάστευση, τον πόνο. Η "ειρήνη" τους, είναι η φτώχεια για τους πολλούς, η απραξία των πολλών μέσα στη φυλακή της καθημερινότητας, χαμένη σ' ένα λαμπερό περιτύλιγμα, μέσα στις ψευδαισθήσεις της προπαγάνδας τους, μέσα στο "δικό τους" τρόπο ζωής.

Η "ειρήνη" τους είναι η ζωή μας η κλεμμένη: Μας κλέβουν ό,τι πιο ακριβό όλοι έχουμε: το χρόνο μας. Μας κλέβουν τη ζωή μας στις "ουρές" των υπηρεσιών, στις "ουρές" για εύρεση εργασίας, στις υπερωρίες, στη διπλοβάρδια, στη δεύτερη δουλιά, για να ξαναπληρώσουμε αυτό που μας χρωστάνε: την Παιδεία, την Υγεία, τη ζεστασιά του σπιτιού μας, την ψυχή μας την ίδια.

Και επειδή η "ειρήνη" τους είναι η άλλη όψη του πολέμου τους, εμείς θα είμαστε εκεί στα Προπύλαια για να φωνάξουμε: Οχι στον πόλεμο. Ναι στη ζωή. Οχι στον ιμπεριαλισμό. Ναι στη λαϊκή εξουσία, στο σοσιαλισμό. Αυτός είναι ο μόνος "καλύτερος κόσμος", που είναι πραγματικά "εφικτός"»...


Εύα ΜΕΛΑ
Ζωγράφος - χαράκτρια


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ