Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Απαιτεί και διεκδικεί με αγώνες
  • Το χρέος πάνω από 12 δισ. δραχμές που - με συνευθύνη της κυβέρνησης - άφησε η διοίκηση Τράπαλη, κάνει αδύνατη τη λειτουργία του Δήμου
  • Συγκέντρωση του νικαιώτικου λαού την ερχόμενη Τρίτη, για να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να απαιτηθούν λύσεις στα προβλήματα

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος
Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος
Σε συγκέντρωση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόκριμα επιτυχίας της μεγάλης συγκέντρωσης στο Περιβολάκι που διοργανώνει την άλλη Τρίτη ο Δήμος Νίκαιας, προκειμένου ο κοκκινιώτικος λαός, μαζί με τη Δημοτική Αρχή, να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν και του στερούν, μετατράπηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου για την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Οι εκπρόσωποι περίπου 100 μαζικών φορέων που παραβρέθηκαν αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η νέα διοίκηση του Δήμου στηρίζεται από τους κατοίκους της Νίκαιας. «Καλούμε όλους τους πολίτες σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση και ανάπτυξη της Νίκαιας. Η λύση βρίσκεται στην ενότητα και στη δράση όλων μας, Η Δημοτική Αρχή, μαζί με τους δημότες, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή και με κάθε τρόπο θα διεκδικήσει αυτά που μας ανήκουν. Η Νίκαια, η πόλη μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχτεί», τόνισε ο Στ. Μπενετάτος.

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο νέος δήμαρχος επιβεβαιώνουν τις προεκλογικές καταγγελίες της «Δημοκρατικής Ενότητας». Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση, ο Δήμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις βασικές του ανάγκες.

  • Το συνολικό χρέος του Δήμου ανέρχεται στο ποσό των 35.767.639,50 ευρώ (12.187.823.161 δραχμές).
  • Υπάρχουν απλήρωτα εντάλματα για προμήθειες και έργα ύψους 9.721.000 ευρώ (3,5 δισ. δραχμές).
  • Τα χρέη από έντοκα δάνεια σε τράπεζες είναι 19.000.000 ευρώ (6,5 δισ. δραχμές).
  • Η κυβέρνηση προεκλογικά έδωσε στον εκλεκτό της τότε δήμαρχο Β. Τράπαλη προκαταβολή 4.300.000 ευρώ (1,5 δισ. δραχμές) από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2003 και μέρος του 2004, μειώνοντας έτσι δραστικά την οικονομική δυνατότητα του Δήμου. Το χρέος αυτό ο Δήμος πρέπει να το ξεχρεώσει σε 17 δόσεις των 250.000 ευρώ και πλέον.

«Δε θα κλαίμε τη μοίρα μας. Για το πρόβλημα θεωρούμε συνυπεύθυνη την κυβέρνηση που δεν έπρεπε να δώσει το 1,5 δισ. δρχ. προκαταβολή στον προηγούμενο δήμαρχο. Από τις πρώτες επαφές που είχαμε με τους κυβερνητικούς παράγοντες μείναμε με την εντύπωση ότι υπάρχει κατανόηση του προβλήματος. Ακόμα όμως δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική κίνηση εκ μέρους τους για τη λύση του», επισήμανε ο Στ. Μπενετάτος. Αναφερόμενος εξάλλου στον χαρακτηρισμό της Νίκαιας σαν «Ολυμπιακής πόλης» είπε ότι αυτό δεν μπορεί μόνο να σημαίνει τη διεξαγωγή στην περιοχή των αγώνων της άρσης βαρών, αλλά να σημάνει την αναβάθμιση της πόλης και της ζωής των κατοίκων της με κονδύλια που πρέπει να διατεθούν για το σκοπό αυτό.

«Σήμερα η κυβέρνηση εκχωρεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες χωρίς πόρους, μετατρέποντάς την έτσι στο μακρύ αρπαχτικό χέρι στην τσέπη που δημότη. Θέλουμε να απελευθερωθούμε από την πρακτική της μίζερης διαχείρισης και να βάλουμε στο κέντρο της προσοχής μας τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Διαφωνούμε με την άποψη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ που λέει να ξεχάσουμε τα ρήματα "απαιτώ" και "διεκδικώ" και να πάμε στα ρήματα "σχεδιάζω" και "υλοποιώ". Εμείς νομίζουμε πως μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Νίκαιας.

«Δεν είμαστε δικομανείς, άλλα ό,τι χρειάζεται να πάει στον εισαγγελία, θα πάει», είπε τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα. Η λογική μας δεν είναι "αυτός να μπει φυλακή", αλλά ο καθένας θα δώσει λόγο των πράξεών του». Ανέφερε μάλιστα και ορισμένα παραδείγματα των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, όπως για εργολαβίες καθαρισμού οικοπέδων που το κόστος τους έφτανε για να καθαριστεί όλο... το λεκανοπέδιο, ή για το ότι το φύτεμα μιας τριανταφυλλιάς απαιτούσε... πέντε μεροκάματα!

Τέλος, ο δήμαρχος κάλεσε όλους τους Νικαιώτες να συμμετάσχουν μαζικά στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις της 15ης Φλεβάρη και στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, αλλά και να δώσουν δυναμική απάντηση στην προκλητική επίσκεψη ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά από τις 19 - 24 του Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οικονομικό αδιέξοδο με ευθύνη της κυβέρνησης (2010-07-21 00:00:00.0)
ΤΕΔΚΝΑ - Νομαρχία συμπαραστέκονται στη δημοτική αρχή (2005-01-28 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα (2003-06-14 00:00:00.0)
Η πρώτη κινητοποίηση για το παρόν και το μέλλον της πόλης (2003-02-27 00:00:00.0)
«Διεκδικούμε την πόλη μας»! (2002-10-01 00:00:00.0)
Κλείνει η παρένθεση της αντιλαϊκής δημοτικής αρχής (2002-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ