Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερχονται οι «σερίφηδες» των δήμων

Με γοργούς ρυθμούς προωθούν τις Δημοτικές Αστυνομίες στα πλαίσια της ενίσχυσης της καταστολής

Με περίπου 900 ένστολους θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει μέσα στο 2003 το νέο Σώμα Δημοτικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της κυβερνητικής βούλησης να διαμορφώσει έναν ακόμη κατασταλτικό μηχανισμό και μάλιστα ασφυκτικά δίπλα στον πολίτη, μέσα στη γειτονιά του.

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να είναι έτοιμα τα δύο κέντρα εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνομικών, στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. Η εκπαίδευση θα γίνει σε δύο εξάμηνα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Δύο μήνες θα διαρκέσει η εκπαίδευση του διοικητικού και οικονομικού προσωπικού (περίπου 300 άτομα) που θα στελεχώσουν το νέο σώμα. Η προκήρυξη των θέσεων θα γίνει από τις περιφέρειες στα τέλη του Φλεβάρη.

Το θέμα συζητήθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στη συνάντηση που είχαν χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με τους γενικούς γραμματείς (ΓΓ) Περιφερειών, οι οποίοι θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν τα αιτήματα των δήμων σε δημοτικούς αστυνομικούς και με βάση αυτά θα γίνει η κατανομή των θέσεων. Σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου, Β. Βαλασόπουλο, κατά προτεραιότητα θα εξυπηρετηθούν τα αιτήματα των ολυμπιακών δήμων και ακολούθως των αγροτικών περιοχών, όπου η Αστυνομία θα λειτουργεί στα πρότυπα της παλιάς Αγροφυλακής, κατόπιν διαδημοτικών συνεργασιών. Το υπουργείο υπολογίζει μέσα σε μία πενταετία να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση όλων των δήμων με δημοτικούς αστυνομικούς.

Τη χθεσινή συζήτηση απασχόλησε και η επιχειρηματική δράση των δήμων και πώς αυτή θα κατοχυρωθεί στο νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διαμορφώνεται. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία των δήμων με το ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω συμβάσεων παραχώρησης έργων ή αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση των σχεδίων της για πλήρη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε επιχείρηση.

Κατά τα άλλα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε από τους ΓΓ Περιφερειών να συγκεντρώσουν τις ανάγκες των δήμων σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τα οποία αναμένεται να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες, κυρίως σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές του πολίτη με ΟΓΑ και ΙΚΑ. Στο αίτημα των ΓΓ Περιφερειών για προσωπικό, το υπουργείο απάντησε ότι μέσα στο 2003 θα προκηρυχτούν νέες θέσεις, ωστόσο οι προσλήψεις θα γίνουν το 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ