Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Στα όρια της στασιμότητας το 2002

Ραγδαία πτώση του όγκου παραγωγής στα κεφαλαιουχικά και στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά

Κατακόρυφη πτώση χαρακτηρίζει τους ρυθμούς αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας το 2002, σε σημείο μάλιστα που να αγγίζει τα όρια της στασιμότητας. Αυτή είναι η επίσημη εικόνα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που αφορούν στο δωδεκάμηνο του 2002, εκτός από την ισχνή αύξηση (μόλις 0,7%), καταδείχνουν επίσης ραγδαία πτώση του όγκου παραγωγής σε μια σειρά βασικών κλάδων, όπως τα κεφαλαιουχικά και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Η πτώση αυτή αντανακλά - εκτός των άλλων - και τον εκτοπισμό των ντόπιων προϊόντων από εισαγόμενα, που αποτυπώνεται και στο συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Η εικόνα που παρουσίασε το περσινό δωδεκάμηνο (Γενάρης-Δεκέμβρης 2002) η βιομηχανική παραγωγή της χώρας, συγκριτικά με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2001, είναι η ακόλουθη:

  • Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας (μεταποίηση) εμφανίζει πενιχρή αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 1,8% το 2001 σε σχέση με το 2000. Υπάρχει δηλαδή ουσιαστική επιδείνωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι 9 από τους 22 κλάδους της μεταποίησης παρουσιάζουν σημαντική πτώση στον όγκο παραγωγής σε ποσοστά που κυμαίνονται από 1,4% μέχρι και 32,2%. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις συσκευές ραδιοφωνίας, τηλεόρασης, επικοινωνιών και ακολουθεί ο κλάδος του επίπλου με πτώση 14,4%. Αντίθετα, αύξηση 31,1% παρουσιάζουν οι εκτυπώσεις-εκδόσεις και ο κλάδος της ανακύκλωσης με 20%
  • Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών για τη μεγάλη βιομηχανία γνωρίζει μεγάλη πτώση κατά 8,1% (έναντι αύξησης 5,1% το 2001). Ακόμη μεγαλύτερη (13,9%) είναι η κάμψη της παραγωγής στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά που το 2001 εμφάνισαν κάμψη 1,8%.

Οσον αφορά στο γενικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής (Ορυχεία- Λατομεία-Βιομηχανία-Ηλεκτρισμός- Αέριο-Νερό), τα στοιχεία της ΕΣΥΕ μάς πληροφορούν πως σημείωσε αύξηση σε μέση ετήσια βάση σε ποσοστό 1,5% από 1% το 2001. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της παραγωγής των ορυχείων και λατομείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ