Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκπαίδευση στα ... μέτρα της κυβέρνησης

Το «μάρμαρο» της «προκάτ» κατάρτισης θα κληθούν να το πληρώσουν οι ίδιοι οι αγρότες

Προσχεδιασμένα μέτρα, υποβάθμισης, ιδιωτικοποίησης και περαιτέρω χρηματικής επιβάρυνσης, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών και των παιδιών τους, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση στο όνομα της ανάπτυξης της υπαίθρου... Μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς ανέλαβε να ενημερώσει... τους δημοσιογράφους.

Ο Γ. Δρυς ανακοίνωσε πως το έργο της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης των αγροτών περνάει στο υπουργείο Παιδείας. Στο υπουργείο Γεωργίας θα μείνουν μόνο οι γεωργικές σχολές Ιωαννίνων, Λάρισας και Μεσσαράς Κρήτης. Ανέφερε σχετικά πως τα παιδιά των αγροτών θα μπορούν να πηγαίνουν πλέον στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, όπου θα υπάρχει και γεωργική κατεύθυνση. Δηλαδή, τα αγροτόπαιδα θα μπορούν να έχουν και «επιπλέον» υποβαθμισμένη ψευτοκατάρτιση μέσω των ΤΕΕ. Οσο για τις τρεις σχολές που θα μείνουν στο υπουργείο Γεωργίας, αυτές θα γίνουν ΙΕΚ διετούς φοίτησης.

Σχετικά με τον οργανισμό ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και την κατάρτιση που αυτός θα παρέχει, ανοίγει άλλη μια θλιβερή ιστορία για τους αγρότες. Η χορήγηση πράσινων πιστοποιητικών και η λεγόμενη συνεχής επαγγελματική κατάρτιση, θα πληρώνονται στο εξής από τους αγρότες, που θα επιθυμούν κάτι τέτοιο. Θα πληρώσουν ακόμα όπως φαίνεται και 5.500 νέοι αγρότες, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του Β' και Γ' ΚΠΣ και οφείλουν υποχρεωτικά να «εκπαιδευτούν». Επίσης, τίθεται και θέμα ιδιωτικοποίησης της κατάρτισης των αγροτών, αφού υπάρχει ανοιχτό πεδίο για τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών εταιριών, που θα κερδίζουν από την «παροχή» κατάρτισης, υπό την εποπτεία του «ΔΗΜΗΤΡΑ». Οσο για την κατεύθυνση της κατάρτισης, αυτή με βάση τα σχετικά προγράμματα, κινείται βασικά σε θεωρητικό επίπεδο και όχι σε ουσιαστική πρακτική εξάσκηση όπως απαιτείται εκ των πραγμάτων.

Επίσης, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως:

  • Θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά δύο πιλοτικά προγράμματα στον αγροτικό χώρο, τα οποία φαντάζουν όμως πέρα για πέρα προπαγανδιστικά για ό,τι αρνητικό σχεδιάζεται σε βάρος των αγροτών. Το πρώτο θα αφορά στην εμψύχωση και την παρότρυνση των αγροτών, για να προσαρμοστούν -λέει- στις δύσκολες συνθήκες που προσδιορίζονται από το νέο παγκόσμιο περιβάλλον της αγοράς. Μοιάζει δηλαδή, κάτι σαν «φροντιστήριο» αποδοχής των εντολών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του μεγάλου κεφαλαίου. Το δεύτερο αφορά την εκπαίδευση στις ορθές γεωργικές πρακτικές, δηλαδή στα λεγόμενα περιβαλλοντικά μέτρα που προωθεί η ΕΕ μέσω της αναθεώρησης της ΚΑΠ για την περικοπή των επιδοτήσεων, τη συρρίκνωση της γεωργίας και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Θα εκπαιδευτούν και οι γεωτεχνικοί της περιφέρειας, ώστε να προσαρμοστούν και αυτοί στα νέα δεδομένα. Τέλος, ανακοίνωσε πως δημιουργείται κέντρο τηλεφωνικής ενημέρωσης των αγροτών. Δηλαδή, θα υπάρχει και τηλεφωνική «εκπαιδευτική»... προπαγάνδα. Αν και το τελευταίο το είχε εξαγγείλει προ διετίας περίπου και ο προκάτοχός του, στο υπουργείο Γεωργίας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαλύει τους αγροτικούς οργανισμούς (2011-09-16 00:00:00.0)
Αντιαγροτικές αποφάσεις και νομοσχέδια (2011-08-25 00:00:00.0)
Βαφτίζει «δυσκολία προσαρμογής» την άρνηση υποταγής (2005-11-16 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες περισσότερες λειτουργίες του ΟΑΕΔ (2002-11-20 00:00:00.0)
Και νέο υποχρεωτικό «χαράτσι» (2002-07-13 00:00:00.0)
Τρομοκρατία χωρίς όρια (1997-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ