Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Σε δύο βάρκες η κυβέρνηση

Υπέρ της ειρήνης από τη μια, υπέρ των Αμερικανών από την άλλη

Η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει δημόσια τη θέση ότι ο πόλεμος δεν είναι μονόδρομος, έστω κι αν στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ πράττει ό,τι της ζητήσει η Ουάσιγκτον, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, ως προεδρεύουσα της ΕΕ εμφανίζεται να επιχειρεί τη «σύνθεση» των δύο διαφορετικών απόψεων που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των «15».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Προεδρία συγκαλεί τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη άτυπη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να τοποθετηθούν ευκρινώς όλοι οι εταίροι, όπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η πρόταση έγινε δεκτή και τη χαιρέτισε μάλιστα με ικανοποίηση η Κομισιόν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συμβάλει στο ξεπέρασμα των αντιθέσεων στους κόλπους της ΕΕ.

Ως προς τις πιθανότητες διαμόρφωσης ενιαίας ευρωπαϊκής τάσης τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως λόγω της διάστασης που έχει εκδηλωθεί στους κόλπους της ΕΕ, η Ελληνική Προεδρία επέλεξε να δώσει άτυπο χαρακτήρα στη συνάντηση των ηγετών για να μην πληγεί περαιτέρω το κύρος της ΕΕ, εφόσον παραμείνει η διάσταση απόψεων. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο Χρ. Πρωτόπαππας τόνισε πως η Ελληνική Προεδρία δεν έχει επιλέξει τη γραμμή σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, θέλει απλά να μεταπειστεί η διεθνής κοινότητα επιλέγοντας ειρηνική διέξοδο.

Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας, η οποία δεν υποστήριξε το βέτο που ασκήθηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη χορήγηση βοήθειας προς την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενόψει ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ, ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε ότι μας ενδιαφέρει για εθνικούς λόγους η ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της αμερικανικής ηγεσίας, «υπάρχει απειλή πολέμου και άρα η Τουρκία δηλώνοντας ότι μπορεί να υποστεί προβλήματα από την πολεμική σύρραξη, επικαλείται την ανάγκη ενεργοποίησης του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ».

Ειδικεύοντας ο Χρ. Πρωτόπαππας, σημείωσε πως με άλλα λόγια οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως αν επιτεθούν οι Αμερικανοί στο Ιράκ, η ηγεσία της Βαγδάτης μπορεί να αντιδράσει πλήττοντας μεταξύ άλλων και τουρκικά εδάφη. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΝΑΤΟ, συνεπώς, αν ένα μέλος της Συμμαχίας επικαλείται κίνδυνο σε βάρος της χώρας του, πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία διαβουλεύσεων του άρθρου 4. Επειδή, εξάλλου, η Ελλάδα επανειλημμένα έχει καταγγείλει στο παρελθόν ότι η σχετική διαδικασία δεν είχε κινηθεί υπέρ της, η ελληνική υποστήριξη της διαδικασίας στην παρούσα συγκυρία μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει επισήμως ότι τάσσεται υπέρ της ειρήνης και επισήμανε πως το αίτημα της Αγκυρας προς το ΝΑΤΟ αφορά αμυντική διαδικασία. Τέλος, ο Χρ. Πρωτόπαππας τόνισε πως σε περίπτωση τουρκικού αιτήματος, η Ελλάδα δε θα στείλει «Πάτριοτ» στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ