Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Απαιτούν κρατικό φορέα πτήσεων

Σήμερα η στάση εργασίας 9 π.μ.-2 μ.μ.

Πεντάωρη στάση εργασίας από τις 9 π.μ έως τις 2 μ.μ και έκτακτη γενική συνέλευση στο χώρο του αμφιθεάτρου του ΕΚΑΒ, ως φόρο τιμής στους συναδέλφους τους που χάθηκαν, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με απόφαση του συλλόγου τους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΚΑΒ εκφράζει ολόψυχα τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των συναδέλφων και των πιλότων. «Νιώθουμε, επισημαίνει, πιο αυξημένη την ευθύνη για συνέχεια και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ως τον καλύτερο φόρο τιμής στους άτυχους συναδέλφους μας».

«Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ αποφασίσαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην εκτελούμε νυχτερινές πτήσεις με ελικόπτερα. Οι αεροδιακομιδές αυτές να εκτελούνται μόνο με αεροπλάνα από το πλησιέστερο αεροδρόμιο», τονίζουν οι εργαζόμενοι και ζητούν τη συμπαράσταση των πολιτών, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ, των μέσων μαζικής ενημέρωσης στον αγώνα τους, με σκοπό τη δημιουργία κρατικού φορέα πτητικών μέσων.

Το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε να υιοθετήσει και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ) πρότεινε να κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή.

Ψυχική εξάντληση

«Και στις δύο πτώσεις των ελικοπτέρων μας, κρατηθήκαμε όρθιοι και συνεχίσαμε τις αεροδιακομιδές μέχρι σήμερα. Ομως, με την απώλεια του τρίτου ελικοπτέρου μας και των ανθρώπων μας, τα αποθέματα ψυχικής αντοχής κλονίστηκαν» υπογραμμίζει σε υπόμνημά του το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Μάλιστα οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΚΑΒ διαβεβαιώνουν πως από σήμερα και μέχρι «να μας εξασφαλιστούν ασφαλείς πτήσεις, δε θα επιβιβαστούμε σε πτητικά μέσα που εκμεταλλεύεται και υποστηρίζει η εταιρία HELITALIA AE», στην οποία και καταλογίζουν βαρύτατες ευθύνες.

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, η οποία απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά και στον ελληνικό λαό, τονίζονται τα εξής: Κάθε χρόνο γίνονται απ' το ΕΚΑΒ περίπου 2.500 αεροδιακομιδές οξέως ή βαρέως πασχόντων. «Αδιάκοπα και χωρίς πρόκληση της δημοσιότητας υπηρετούμε τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ απ' τον Αύγουστο του 1994», αναφέρει χαρακτηριστικά το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Μέχρι τον Ιούλιο του 2000 οι αεροδιακομιδές γίνονταν με πτητικά μέσα ναυλωμένα απ' την «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα» και τις Ενοπλες Δυνάμεις. «Με αυτούς τους φορείς και κάτω από τις ίδιες αντίξοες συνθήκες δεν είχαμε άδικους θανάτους», επισημαίνεται.

Απ' τον Ιούλιο του 2000 οι αεροδιακομιδές, κατά κύριο λόγο, γίνονται με τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, των οποίων την πτητική εκμετάλλευση και τεχνική υποστήριξη έχει αναλάβει η εταιρία HELITALIA AE, μετά από διεθνή διαγωνισμό. Ηδη, αναφέρουν οι εργαζόμενοι, από το επίσημο πόρισμα της διερεύνησης της πτώσης του πρώτου ελικοπτέρου έχει σημειωθεί έλλειψη και ανεπάρκεια στην οργάνωση της συγκεκριμένης εταιρίας. Το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ, «επειδή και τα τρία ελικόπτερα έπεσαν νύχτα υπό την πτητική εκμετάλλευση και τεχνική υποστήριξη της HELITALIA AE», ζητά:

  • Τη λήψη άμεσης πολιτικής απόφασης με την οποία θα καταγγελθεί η σύμβαση πτητικής εκμετάλλευσης και τεχνικής υποστήριξης των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ με την εν λόγω εταιρία.
  • Να μην εκτελούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας πτήσεις με ελικόπτερα και οι αεροδιακομιδές οξέως ή και βαρέως πασχόντων να εκτελούνται από το ιπτάμενο προσωπικό του ΕΚΑΒ, μόνο με αεροπλάνα απ' το πλησιέστερο αεροδρόμιο.
  • Ως πρώτο απεργιακό αίτημα στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη προτάσσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) την επίλυση των προβλημάτων του ΕΚΑΒ, την ασφάλεια των γιατρών και εργαζομένων, την απαίτηση για άμεση λειτουργία πανελλαδικού ΕΚΑΒ, ως υπηρεσία του ΕΣΥ, με δομή και λειτουργία δημόσιας υπηρεσίας.
  • Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε την προκήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας για αύριο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ