Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Οχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους»

Αλλαγή του συστήματος αεροδιακομιδών και ανάθεση σε άλλο φορέα, χωρίς να διευκρινίζει το χαρακτήρα του, ανακοίνωσε χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής

Το πανό του ΠΑΜΕ στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ
Το πανό του ΠΑΜΕ στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ
Με το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους», οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ άνοιξαν το πανό τους μόλις ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής ανέβηκε στο βήμα του 10ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Και το πανό είχε το ίδιο σύνθημα στο οποίο πρόσθετε: «Δεν είναι ατυχήματα είναι δολοφονίες».

Πριν απ' τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, είχαν υψώσει το πανό τους οι σύνεδροι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), με το σύνθημα: «Λαϊκή Συσπείρωση για δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια».

Ετσι τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ' το ΕΚΑΒ», των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, όπως και τα συνθήματα του ΠΑΜΕ «Αυτή η πολιτική δεν είναι της Υγείας είναι του Αποστολόπουλου και της εργοδοσίας», έδωσαν την τραγική διάσταση της κατάστασης που βιώνει ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας στην ώρα της ανάγκης.

Ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, περίμενε αρκετή ώρα για να μιλήσει μέχρι να κοπάσει η οργή για τα νέα θύματα στο κυνηγητό του κέρδους, που αποτυπώθηκαν σε συνθήματα όπως: «Η υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται. Του λαού δικαίωμα, με αγώνες κατακτιέται» και «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο κι αγώνα θα ανατραπεί».

Ο Κ. Στεφανής είπε ότι είναι ένα τραγικό γεγονός και ότι το νυστέρι θα φτάσει όσο βαθιά χρειάζεται. Ο υπουργός στην ομιλία του δεν έκανε καμιά αναφορά για την τύχη των αερομεταφορών. Απάντησε, όμως, στο σύνθημα του ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι ο χώρος της Υγείας δεν ανήκει στον Αποστολόπουλο, αλλά σε όλο το λαό.

Μόλις, όμως, ο Κ. Στεφανής τελείωσε την ομιλία του, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ ανέβηκαν στο βήμα και ζήτησαν απ' την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει κρατικό φορέα για τις αεροδιακομιδές.

Επίσης, απ' το βήμα του συνεδρίου οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ κατήγγειλαν ότι έχει δοθεί άδεια στην ιδιωτική εταιρία «Ιντερσαλόνικα» να έχει στόλο από δέκα ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο με έδρα τη Λαμία. «Ποιος έδωσε αυτή την άδεια;», ζήτησαν απάντηση εν μέσω οργής οι εργαζόμενοι.

Αποχωρώντας απ' το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ ο Κ. Στεφανής και απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» τι αποφάσισε η κυβέρνηση για το αίτημα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ είπε: «Εκείνο που αποφασίσαμε είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε ιδιοκτήτες και διαχειριστές τέτοιου είδους μέσων».

Η δήλωση αυτή παραπέμπει στην εκχώρηση των αερομεταφορών, γεγονός που ενισχύουν και οι δηλώσεις που έκανε χτες το βράδυ ο Κ. Στεφανής: «Σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, δήλωσε ο υπουργός, είχε αποφασιστεί η αλλαγή του συστήματος αεροδιακομιδών με τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης, τον προσεχή Οκτώβρη. Η αλλαγή αυτή θα γίνει στη βάση διαχωρισμού των υπηρεσιών παροχής Υγείας που παραμένουν στο ΕΚΑΒ από την ευθύνη διαχείρισης των πτητικών μέσων με την ανάθεσή τους σε άλλον φορέα».

Χτες το μεσημέρι, ο Κ. Στεφανής είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και βγαίνοντας απ' το Μέγαρο Μαξίμου ρωτήθηκε, αν εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κρατικός φορέας. Η απάντησή του ήταν ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα».

Το βράδυ, όμως, ο υπουργός μίλησε για άλλο φορέα, χωρίς να διευκρινίζει και το χαρακτήρα του: Αν, δηλαδή, θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός, απ' τον οποίο -τον ιδιωτικό- θα αγοράζει υπηρεσίες το ΕΚΑΒ.

Ο Κ. Στεφανής, όπως ανακοίνωσε, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας, αποφάσισαν τα εξής:

  • Την αναστολή των νυχτερινών πτήσεων.
  • Την επιχειρησιακή αξιολόγηση του πτητικού έργου του ΕΚΑΒ από εξειδικευμένο διεθνή οργανισμό Ασφάλειας των Πτήσεων, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση επίταξη των διαθέσιμων εναέριων μέσων για αεροδιακομιδές (2020-06-23 00:00:00.0)
Επείγει η κάλυψη των λαϊκών αναγκών (2005-12-21 00:00:00.0)
Το ελικόπτερο είχε ιστορικό βλαβών (2003-02-13 00:00:00.0)
Εκχώρηση ...ολυμπιακών προδιαγραφών (2002-11-01 00:00:00.0)
«Κουρασμένα» τα σωστικά μέσα του ΕΚΑΒ (2001-07-20 00:00:00.0)
"Πολεμική επιχείρηση" (1997-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ