Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Απόφαση ΙΑΕΑ με το «άρωμα» των ΗΠΑ...
  • Παρατηρεί πως η ΛΔ Κορέας δε συμμορφώνεται στις διεθνείς «πυρηνικές» συνθήκες και θα ετοιμάσει αναφορά για συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
  • Κίνα και Ρωσία απείχαν απ' την ψηφοφορία ενώ η ΕΕ φάνηκε να διαφοροποιείται ελαφρώς απ' τις ΗΠΑ, με τον Χ. Σολάνα να υποστηρίζει πολυμερές πλαίσιο για «διμερείς συνομιλίες»...

O Πρόεδρος της ΛΔ Κορέας σε πρόσφατη επίσκεψή του στη στρατιωτική ακαδημία

Associated Press

O Πρόεδρος της ΛΔ Κορέας σε πρόσφατη επίσκεψή του στη στρατιωτική ακαδημία
ΒΙΕΝΝΗ-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Δε φαίνεται να ανάβει αυτόματα το «πράσινο φως» επιβολής κυρώσεων απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να υποβάλει αναφορά για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας με το σκεπτικό πως η τελευταία «παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της»... Και αυτό γιατί η χτεσινή εξέλιξη (που δρομολογήθηκε βδομάδες πριν με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον και απ' την οποία απείχαν Κίνα, Ρωσία και Κούβα...) μοιάζει πιο πολύ να εντάσσεται στο πεδίο πιέσεων που ασκούν οι ΗΠΑ με στόχο τη «διεθνοποίηση» της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο και την ανάπτυξη των σχεδίων που επεξεργάζονται για την ευρύτερη περιοχή...

Η απόφαση της ΙΑΕΑ

Η απόφαση της ΙΑΕΑ, που στηρίχτηκε στη σχετική αναφορά του διευθυντή του οργανισμού, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ψηφίστηκε στη Βιέννη απ' την πλειοψηφία των 35 μελών (δε δημοσιοποιήθηκαν άμεσα συγκεκριμένα στοιχεία...), με τη σημείωση πως Κίνα, Ρωσία και Κούβα απείχαν απ' τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, η απόφαση αναφέρει πως η ΛΔ Κορέας «δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε διεθνείς πυρηνικές συμφωνίες» και πως η ΙΑΕΑ «δεν μπορεί να πιστοποιήσει εάν υπάρχει μετατροπή ή όχι πυρηνικού υλικού με σκοπό τη χρήση του για την κατασκευή όπλων». Αναφέρει επίσης πως η Πιονγιάνγκ θα πρέπει «να συμμορφωθεί» (με τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της), ενώ επιχειρείται να διασκεδαστούν οι έντονες ανησυχίες της ΛΔ Κορέας με την έκφραση της «επιθυμίας» του οργανισμού «για μία ειρηνική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος και την υποστήριξη για διπλωματικά μέσα που θα το τερματίσουν».

Η απόφαση της ΙΑΕΑ αναμένεται να συζητηθεί προσεχώς (άγνωστο ακριβώς πότε) σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν χτες πως το θέμα θα συζητηθεί στον Οργανισμό με σκεπτικό και συστάσεις παρόμοιες με εκείνες της απόφασης που ελήφθη στη Βιέννη. Διπλωματικοί αξιωματούχοι μάλιστα υποστήριζαν πως κανείς (ούτε καν οι ΗΠΑ στο παρόν στάδιο...) δεν προθυμοποιείται να κινήσει διαδικασία για την έκδοση απόφασης αναφορικά με την επιβολή οιασδήποτε μορφής κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας, με δεδομένη την προειδοποίηση της Πιονγιάνγκ πως μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ταυτόσημη «με πράξη κήρυξης πολέμου».

Η αντίδραση της ΛΔ Κορέας απέναντι στην απόφαση της ΙΑΕΑ διαφάνηκε σε δήλωση Βορειοκορεάτη ανώνυμου αξιωματούχου στο BBC. Ο εκπρόσωπος φέρεται να είπε πως η ΛΔ Κορέας δεν ενδιαφέρεται εάν η απόφαση της ΙΑΕΑ θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κρίνοντας πως είναι απόφαση μεροληπτικού οργανισμού, που αντανακλά την αμερικανική θέση πάνω στην αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει αναφορικά με τις δραστηριότητες του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Αντιδράσεις Ρωσίας, Κίνας, και...

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΑΕΑ εξήγησε την αποχή της Μόσχας απ' τη διαδικασία ψηφοφορίας της παραπάνω απόφασης, λέγοντας: «Η αναφορά έκθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι πρόωρο και αντιπαραγωγικό βήμα».

Ο αντιπρόσωπος της Κίνας έκανε έκκληση, απ' την πλευρά του, προς όλες τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, να «επιδείξουν ανοχή και αποχή από οιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν το ζήτημα».

Ο αντιπρόσωπος της Κούβας επισήμανε, με τη σειρά του, την ανάγκη «εξεύρεσης μίας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί τα διπλωματικά μέσα.

Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του αντιπροσώπου της Ν. Κορέας, που σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την απόφαση του οργανισμού «άμεση και αναπόφευκτη συνέπεια» της αποχώρησης της ΛΔ Κορέας απ' τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να παρατηρήσει πως η εξέλιξη αυτή «δε σημαίνει το τέλος των διπλωματικών προσπαθειών».

Η δε Ιαπωνία κάλεσε τη ΛΔ Κορέας να σπεύσει να ανταποκριθεί στην απόφαση του οργανισμού «αποτελεσματικά και θετικά».

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ ήρθε απ' τον αναπληρωτή πρέσβη της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Γουίλιαμσον. Ο Γουίλιαμσον εξέφρασε βεβαίως την ικανοποίηση της κυβέρνησής του αλλά στη συνέχεια έκανε δηλώσεις σε μάλλον ήπιο ύφος. «Πρώτα, οι ΗΠΑ αισθάνονται πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί διπλωματικά και είμαστε πεπεισμένοι πως μπορούμε να επιλύσουμε την κρίση διπλωματικά»... Αρκετά χιλιόμετρα μακριά, και δη σε αίθουσα της Γερουσίας, ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, κατέθετε (μεταξύ άλλων) σε επιτροπή πως κατά την άποψη της υπηρεσίας του η ΛΔ Κορέας «επιδιώκει τη διαπραγμάτευση μίας διαφορετικής σχέσης με την Αμερική που στοχεύει στο να γίνει ανεκτό (απ' την τελευταία) το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Σε άλλη επιτροπή της Γερουσίας, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατέθεταν σχέδια επί χάρτου περί «αριθμητικής μείωσης με στόχο την έξυπνη αναδιοργάνωση» των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρούν στην Ευρώπη και στη Νοτιοανατολική Ασία. Σε αντίθεση με τα παραπάνω σενάρια για μείωση ή και μεταφορά των 71.000 Αμερικανών στρατιωτών απ' τη Γερμανία, οι «αναφορές» έκαναν λόγο όχι για μείωση των περίπου 37.000 Αμερικανών πεζοναυτών στη Ν. Κορέα, αλλά για «αλλαγές» στον αριθμό των βάσεων όπου αυτοί στρατοπεδεύουν...

Διαφοροποίηση Σολάνα;

Σχετική αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή δήλωση του Χαβιέ Σολάνα (επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας). Ο Σολάνα είπε σε δημοσιογράφους στη Σεούλ πως «δεν έχει φθάσει η ώρα των κυρώσεων», εμφανίζοντας αμέσως μετά μία ακόμη(;) διαφοροποίηση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες αναφορικά με το πλαίσιο διεξαγωγής ενδεχόμενων συνομιλιών για την εκτόνωση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο. «Θεωρώ πως οι κυρώσεις θα συμβάλουν στο αντίθετο απ' αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, που είναι η εκτόνωση της κρίσης», είπε ο Σολάνα που κατέληξε λέγοντας: «Οποιαδήποτε πολυμερής προσέγγιση θα πρέπει να έχει ενσωματωμένο έναν μηχανισμό για το διμερή διάλογο (δηλαδή μεταξύ ΗΠΑ-ΛΔ Κορέας)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ