Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σε σιδηρό κλοιό και πάλι η Βηθλεέμ

Ηλικιωμένοι Παλαιστίνιοι είναι αναγκασμένοι να περνούν από τα πιο δύσκολα μέρη για να φτάσουν σπίτι τους

Associated Press

Ηλικιωμένοι Παλαιστίνιοι είναι αναγκασμένοι να περνούν από τα πιο δύσκολα μέρη για να φτάσουν σπίτι τους
ΒΗΘΛΕΕΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εισβολή στη Βηθλεέμ για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποίησαν χθες άρματα μάχης και μονάδες του ισραηλινού στρατού, «αντιδρώντας» στο θάνατο ενός αξιωματικού από πυρά Παλαιστίνιου ελεύθερου σκοπευτή. Τα στρατεύματα επέβαλαν πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην παλαιστινιακή πόλη, την κήρυξαν «κλειστή στρατιωτική ζώνη» και άρχισαν αναζήτηση «σπίτι με σπίτι» για να συλλάβουν υπόπτους για το περιστατικό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ηδη, από τη Δευτέρα, η Δυτική Οχθη και η Λωρίδα της Γάζας έχουν αποκλειστεί πλήρως από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος επικαλείται «φόβους για επιθέσεις αυτοκτονίας» από Παλαιστινίους μαχητές στη διάρκεια της γιορτής Εϊντ αλ - Αντχα.

Η επίθεση κατά του αξιωματικού - που επλήγη με μία σφαίρα, παρά το ότι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, σύμφωνα με το Ισραηλινό Ραδιόφωνο, το οποίο, επίσης, ανέφερε ότι την ευθύνη ανέλαβε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) - δεν ήταν το μοναδικό χθεσινό περιστατικό βίας: Μερικές ώρες νωρίτερα, τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί, επειδή «προσπάθησαν να εισδύσουν» στον ισραηλινό εποικισμό Ντουγκίτ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Στους σορούς τους βρέθηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μαχαίρια και χειροβομβίδες. Οι ειδήσεις του νέου ξεσπάσματος της βίας ακύρωσαν, ήδη από χθες, την προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Βουλής Αχμέντ Κορέι και σύμβουλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που επρόκειτο να έχει ως αντικείμενο την πιθανότητα «απόσυρσης» των ισραηλινών στρατευμάτων.

Επίσης χθες, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ Σιν Μπετ συνέλαβε έναν Παλαιστίνιο από τη Ράφα, «υψηλόβαθμο στέλεχος» της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, ο οποίος κατηγορείται για το «σχεδιασμό» τριών επιθέσεων αυτοκτονίας. Αλλοι 25 συνελήφθησαν για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, σύμφωνα με την Χα' αρέτζ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, από την αρχή της νέας Ιντιφάντα, το Σεπτέμβρη του 2000, έχουν σκοτωθεί 2.195 Παλαιστίνιοι και 690 Ισραηλινοί. Σύμφωνα με στατιστικές της Miftah, κάθε 55 λεπτά τραυματίζεται ένας Παλαιστίνιος, κάθε 10 ώρες και 9 λεπτά σκοτώνεται ένας Παλαιστίνιος, κάθε 90 λεπτά καταστρέφεται ένα σπίτι Παλαιστίνιου και κάθε 15 λεπτά ένας Παλαιστίνιος μένει άστεγος.

Βασανιστήρια με κλήρο!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τζάστιν Χάγκλερ για την εφημερίδα Ιντιπέντεντ, οι ισραηλινές αρχές διερευνούν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι της (παραστρατιωτικής) Συνοριακής Αστυνομίας, υποβάλλονται από τους δεσμώτες τους στο αδιανόητο βασανιστήριο να «επιλέγουν πώς θα βασανιστούν τραβώντας κλήρο», από μερικά χαρτιά. Κάθε χαρτί έχει γραμμένο πάνω του ένα βασανιστήριο - το σπάσιμο ενός χεριού ή ενός ποδιού, ή ακόμα και τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου...

Το θέμα, σύμφωνα με αξιωματούχο του ισραηλινού στρατού, ανατέθηκε στην αστυνομία, μετά από σχετικές καταγγελίες τοπικών ΜΜΕ.

Κυβερνητικών παζαριών συνέχεια

Στο κόμμα Σας έχει στραφεί το ενδιαφέρον του Λικούντ, με στόχο μια κυβερνητική συμμαχία. Το κόμμα συμφωνεί να συμμετάσχει «αν τα υπουργεία διανεμηθούν εξίσου», σύμφωνα με την Χα' αρέτζ. Το Σας ενδιαφέρεται να πάρει τα υπουργεία Εσωτερικών και Θρησκευτικών Ζητημάτων. Ωστόσο, αυτό προσκρούει στις προθέσεις του Αριέλ Σαρόν. Του Σαρόν, που, σύμφωνα με ανακοίνωση δικαστηρίου του Βελγίου που διερευνά την υπόθεση των σφαγών του Λιβάνου πριν 21 χρόνια, «μπορεί να δικαστεί για γενοκτονία» μόλις εγκαταλείψει την εξουσία. Η είδηση αποτέλεσε πρωτοσέλιδο για το μεγαλύτερο μέρος του ισραηλινού Τύπου, που έσπευσε να καταδικάσει τα «πολιτικά κίνητρα» της υπόθεσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ