Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΟΣΔΕ
Το παραξεφτίλισε η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ!

Εχει εξελιχτεί στο χειρότερο «φοροεισπράκτορα» και τα πρώτα «θύματα» του 2003 είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι

Ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια επιβάλλει φέτος, με το έτσι θέλω, η «γαλαζοπράσινη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ στους αγροτοκτηνοτρόφους, που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων), για να πάρουν τις όποιες επιδοτήσεις. Η ΠΑΣΕΓΕΣ εντελώς αυθαίρετα και παράνομα συνεχίζει και φέτος τη «φοροεισπρακτική» πρακτική που ξεκίνησε από πέρσι, με την «αρωγή» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πέρσι, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για τη λειτουργία του ΟΣΔΕ. Φέτος, υπέγραψε ξανά μνημόνιο συνεργασίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και μάλιστα όχι για ένα, άλλα για τρία χρόνια (ΟΣΔΕ 2003 - 2004 και 2005) και αφορά τις αρόσιμες καλλιέργειες, τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα. Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος, συμφωνήθηκε πάλι τα έξοδα να καταβάλλονται από τους αιτούντες παραγωγούς. Το ...πλέον αστείο της υπόθεσης είναι ότι μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας έβγαλε την περασμένη Δευτέρα μια επιστολή «συνετισμού», με αποδέκτες τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και όλους τους νομάρχες. Σ' αυτήν αναφέρει ότι το τιμολόγιο των αιγοπροβάτων είναι ιδιαίτερα υψηλό και ότι οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις είναι υποχρεωμένες να πρωτοκολλήσουν οποιαδήποτε αίτηση τους παραδοθεί από οποιονδήποτε... Το ζήτημα, πλέον, σε αυτή την υπόθεση είναι αν υπάρχει ίχνος σοβαρότητας, από όλους τους εμπλεκόμενους ιθύνοντες.

Πάντως, την πρώτη λαχτάρα την πήραν φέτος οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι μέχρι 17 του μήνα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Με το νέο τιμολόγιο που όρισε η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι αιγοπροβατοτρόφοι «γδέρνονται», αφού καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά χαράτσια, που και αυθαίρετα είναι και παράνομα. Εφτασε το πράγμα για κάποιον που έχει 11 ζώα να του κοστίζει 2 ευρώ το κεφάλι η υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ (23,60 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ), για να πάρει επιδότηση 16,8 ευρώ το κεφάλι! Ειδικότερα για τους αιγοπροβατοτρόφους το νέο κλιμακωτό τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ συμπυκνώνει τις κατηγορίες και ανεβάζει όλα τα ποσά από 5 έως και 93 ευρώ(!) ανά αίτηση και ανάλογα με τον αριθμό των ζώων, σε σύγκριση με πέρσι.

Κάθε αίτηση ΟΣΔΕ κοστολογείται (χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ), με βάση τον αριθμό των ζώων που θα δηλώνονται ως εξής:

  • 10 έως 20 ζώα, 20 ευρώ (15 ευρώ πέρσι)
  • 21 έως 50 ζώα, 40 ευρώ (30 ευρώ πέρσι)
  • 51 έως 100 ζώα, 65 ευρώ (45 ευρώ πέρσι)
  • 101 έως 150 ζώα, 90 ευρώ (74 ευρώ πέρσι)
  • 151 έως 300 ζώα 140 ευρώ (πέρσι ήταν από 151-200 ζώα 74 ευρώ, 201-250 ζώα 89 ευρώ και 251 έως 300 ζώα 103 ευρώ)
  • 301 έως 400 ζώα 210 ευρώ (118 πέρσι)
  • 401 και άνω 240 ευρώ (πέρσι ήταν από 401 έως 500 ζώα 147 ευρώ και από 501 κι άνω 177 ευρώ).
Ερχονται και χειρότερα

Κοντά - σιμά έρχονται και τα νέα κλιμακωτά τιμολόγια χαρατσώματος, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Από τα παραπάνω νούμερα μπορεί να καταλάβει κανείς τι περιμένει όσους πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, το επόμενο διάστημα.

Τα νέα αυτά καμώματα αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει μετατραπεί στο χειρότερο «φοροεισπράκτορα» των αγροτοκτηνοτρόφων και στον καλύτερο «υπηρέτη» των αντιαγροτικών εντολών της κυβέρνησης. Το ακόμα χειρότερο είναι πως η «γαλαζοπράσινη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρέψει τους αγροτοκτηνοτρόφους ενάντια στους συνεταιρισμούς και στις Ενώσεις και να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο, από το συνεταιριστικό κίνημα. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν έναν ακόμα λόγο να απαιτήσουν από τους «ηγήτορες» της ΠΑΣΕΓΕΣ να τα μαζέψουν και να φύγουν γρήγορα.

Επιπλέον, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουν να ξαναπεράσει η συγκεκριμένη παράνομη μεθόδευση. Μπορούν, επίσης, να πάνε οι ίδιοι στις διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να καταθέσουν τις δηλώσεις τους και να απαιτήσουν να γίνουν δεκτές. Ταυτόχρονα, οφείλουν να απαιτήσουν να παραμείνει η διαχείριση των επιδοτήσεων στους συνεταιρισμούς, αλλά το κόστος να το καλύπτει εξ ολοκλήρου, όπως άλλωστε οφείλει, το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ