Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
ΠΟΕΣΥ - ΕΣΗΕΑ
Κάλεσμα στις στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ

H ΠΟΕΣΥ με νέα χτεσινή ανακοίνωσή της και η ΕΣΗΕΑ καλούν όλους τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Φλεβάρη. Η ΠΟΕΣΥ, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί μετά την εισήγηση και τις εκτιμήσεις, τα προτεινόμενα αιτήματα και μορφές πάλης και ύστερα από συνεννοήσεις με όλες τις Ενώσεις - μέλη της, αποφάσισε να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται για την επίλυση των προβλημάτων των συμβασιούχων δημοσιογράφων.

Η απόφαση της ΠΟΕΣΥ για απεργιακές κινητοποιήσεις έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαππα και της διοίκησης της ΕΡΤ, αφού πραγματοποιούνται τη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ για τους χώρους ευθύνης της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ και της ΕΣΠΗΤ θα πραγματοποιηθούν στην ΕΡΤ στάσεις εργασίας στο ραδιόφωνο, Δευτέρα και Τρίτη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και στην τηλεόραση από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Για τους χώρους ευθύνης της ΕΣΗΕΘΣΕΕ και της ΕΣΗΕΕΠΗΝ, οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν τις ίδιες μέρες στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.

Τα αιτήματα που θέτουν η ΠΟΕΣΥ και οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις αφορούν την υλοποίηση της συμβατικής υποχρέωσης της ΕΡΤ, την άμεση αποκατάσταση όλων των συμβασιούχων δημοσιογράφων με τουλάχιστον ετήσιες συμβάσεις εργασίας και τη δέσμευση της διοίκησης της ΕΡΤ να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη νομική ρύθμιση μετατροπής των συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΡΤ με ανακοίνωσή της, αφού εκφράζει την έκπληξή της για την «αιφνίδια» όπως τη χαρακτηρίζει απόφαση της ΠΟΕΣΥ, καλεί τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δημοσιογράφων να συνεχίσουν το διάλογο και ν' αναστείλουν τις κινητοποιήσεις. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΠΟΕΣΥ κήρυξε τη στάση εργασίας σε «ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες από πλευράς ειδησεογραφίας, κατά τις οποίες αποφασίζονται ζητήματα πολέμου και ειρήνης». Η διοίκηση της ΕΡΤ τονίζει ότι δεν υπάρχει θέμα συγχώνευσης των σταθμών και υπηρεσιών της εταιρίας, ενώ για τους συμβασιούχους δημοσιογράφους, υπογραμμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΡΤ βρίσκεται σε διάλογο με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με χτεσινή του ανακοίνωση καλεί τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ΕΡΤ να πάρουν μαζικά μέρος στις στάσεις εργασίας, ενώ τονίζει πως «οι διοικούντες την ΕΡΤ αντί ν' αναλίσκονται σε ρητορικά σχήματα», θα έπρεπε να απαντήσουν στα ζητήματα που τίθενται. Το ΔΣ θέτει ερωτήματα προς τη διοίκηση της ΕΡΤ που αφορούν τη μη υλοποίηση με δική της υπαιτιότητα της συμβατικής της υποχρέωσης για την αντιμετώπιση και επίλυση του θέματος των συμβασιούχων και γιατί αποχώρησε από το διάλογο διακόπτοντας τις συζητήσεις. Η ΕΣΗΕΑ μεταξύ άλλων ζητά την πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους και την άμεση αποκατάσταση των συμβασιούχων. Αναφέρεται σε μεθοδεύσεις της διοίκησης που έχουν σχέση με την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, τον περιορισμό των θέσεων εργασίας στην Αθήνα και στην περιφέρεια με τη συγχώνευση σταθμών και υπηρεσιών.

Στο μεταξύ χθες η διοίκηση της ΕΡΤ κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να χαρακτηριστούν παράνομες και καταχρηστικές οι στάσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ