Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Απάντηση» στους... μεταμοντέρνους

Σκηνή από το «Κατερινάκι» των ηθοποιών
Σκηνή από το «Κατερινάκι» των ηθοποιών
Κανονικά πραγματοποιήθηκε, χτες, η πρεμιέρα της παράστασης «Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν» του Χάινριχ φον Κλάιστ που ανέβασε το ΚΘΒΕ στη «Μονή Λαζαριστών», καθώς το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους στο ΚΘΒΕ αποφάσισε να εξαιρέσει από τις χτεσινές και τις σημερινές στάσεις εργασίας τους ηθοποιούς της συγκεκριμένης παράστασης. Η διοίκηση του ΚΘΒΕ, παρότι αρνείται τα αιτήματα των ηθοποιών, ζήτησε αυτή τη διαμεσολάβηση του ΣΕΗ.

Το ΣΕΗ απάντησε σε όσους «δίνουν» μαθήματα συνδικαλισμού και δήθεν καλλιτεχνικής ευαισθησίας και με την απόφασή του να γίνει η πρεμιέρα και με την ανακοίνωσή του προς τους ηθοποιούς της παράστασης. Στην ανακοίνωση του ΣΕΗ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: «... τον ζώντα ηθοποιό, τον πρωτουργό της θεατρικής πράξης δε θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει κανείς και ποτέ. Γιατί τα ακριβά υλικά που συνθέτουν τον ηθοποιό είναι υλικά ψυχής και πνεύματος, που τον κάνουν αναντικατάστατο. Οι ηθοποιοί δημιουργούσαν θεατρική πράξη σπουδαία και τελεία, πολύ πριν το κράτος, τους οργανισμούς, τους διοικητές, τους διευθυντές, τους θεωρητικούς και τους σκηνοθέτες και θα συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο. Είναι, λοιπόν, ανιστόρητοι όλοι οι μεταμοντέρνοι ιδεαλιστές, που μπορούν να φαντάζονται θεατρική πράξη χωρίς ηθοποιούς... Η ανησυχία για την τύχη δοκιμών και παραστάσεων που εκδηλώνει το ΚΘΒΕ, πάντα μέσω εξωδίκων, που αναθέτουν την επίλυση των προβλημάτων σε τρίτους, αναδεικνύει τη διαχρονικότητα μιας επισήμανσης που έλεγε «θέατρα κενά, γεμάτα δικαστήρια». Εμείς ξέρουμε ότι όλα μας τα αιτήματα είναι δίκαια. Δεν ξέρουμε αν το ίδιο πιστεύει και το αστικό κράτος. Θα το διαπιστώσουμε σύντομα».

Στο «Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν» του Κλάιστ, σε σκηνοθεσία Ατίλα Ρέτλι, της Μονής Λαζαριστών, παίζουν: Γιάννης Ηλιόπουλος, Παντελής Καλπάκλογλου, Δημήτρης Καμπερίδης, Χρύσα Καψούλη, Σύρμω Κεκέ, Γιάννης Κυριακίδης, Νατάσα Μαρματάκη, Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Ντουμούζης, Αστέρης Πελτέκης, Δέσποινα Σαρόγλου, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιώργος Σφυρίδης, Στέργιος Τζαφέρης, Αρης Τσαμπαλίκας, Κατερίνα Γιαμαλή, Γιώργος Τζιουβάρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2003-05-07 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2003-05-04 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2003-03-28 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2003-03-23 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2003-03-16 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2003-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ