Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΟΗΕ
Ψάχνει χρηματοδότες για να βρουν «πατρίδα» οι πρόσφυγες!

Ακρως αποκαλυπτική, προκλητική και ξεκάθαρη για το ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΗΕ όλο αυτό το διάστημα, αλλά και δυσοίωνη στις εκτιμήσεις που αφορούν τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ και το «μέλλον» του πολιτικού ασύλου στην Ευρώπη, ήταν η χτεσινή παρουσία του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ, Ρουντ Λούμπερς, στην Αθήνα.

Παρά τις πολύ προσεγμένες διατυπώσεις που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ο ύπατος αρμοστής, στη συνέντευξη που έδωσε λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, δεν μπόρεσε παρά να μας δώσει να καταλάβουμε όλα αυτά που δεν κρύβονται. Οτι δηλαδή ο ΟΗΕ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των μεγαλοσυμφερόντων (άλλωστε αυτά τον χρηματοδοτούν!), ότι υπάρχει γραμμή για την κατάργηση του πολιτικού ασύλου στην Ευρώπη κι ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που θα προκύψουν μετά απ' αυτόν τον πόλεμο, ματαίως μάλλον θα αναζητήσουν τα δικαιώματά τους στις γειτονικές χώρες. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων έφτασαν μέχρι και τις σημερινές αντιπολεμικές, ανά τον κόσμο, διαδηλώσεις για να εισπραχθεί η προκλητική απάντηση: «Οι διαδηλώσεις πολύ συχνά κάνουν κακό, δε θα 'πρεπε να γίνονται! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καθεστώς του Ιράκ έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων, διαθέτει όπλα καταστροφής και είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να δώσει ένα τέλος! Εγώ, πάντως, δεν πρόκειται να διαδηλώσω».

Βασικός σκοπός της συνάντησης του Ρ. Λούμπερς - που σημειωτέον υπήρξε επί 12 χρόνια πρωθυπουργός της Ολλανδίας - με τον Κ. Σημίτη, ήταν η χρηματοδότηση της Υπατης Αρμοστείας (ΥΑ) του ΟΗΕ από τη διεθνή κοινότητα ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που θα προκαλέσει ο πόλεμος. Ζητήθηκε δηλαδή από τον πρωθυπουργό, να θέσει αυτό το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η ΥΑ ζητά «από τους διεθνείς χρηματοδότες» 60 εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια αρχικά, «γιατί αργότερα θα διπλασιαστούν οι ανάγκες μας, κι αυτό είναι ενδεικτικό για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε μετά τον πόλεμο». Ηδη οι ΗΠΑ - κι αυτό είναι και κωμικοτραγικό και ύποπτο - διέθεσαν πριν μια βδομάδα 15 εκατ. δολάρια, για να περιθάλψει ο ΟΗΕ όλους όσους πρόκειται να ξεριζώσει από τον τόπο τους! «Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι»...

Πριν τη χώρα μας, όπως είπε, ο ύπατος αρμοστής επισκέφτηκε όλες τις γειτονικές χώρες του Ιράκ, οι οποίες θα κληθούν να μαζέψουν τους 600.000 (κατά τις εκτιμήσεις της ΥΑ) πρόσφυγες που θα δημιουργήσει αυτός ο πόλεμος. Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το 40-45% αυτών των προσφύγων θα καταφύγουν στο Ιράν, το 30-40% στην Τουρκία και το 10-20% στις υπόλοιπες χώρες της Μ. Ανατολής (Συρία, Ιορδανία, Κουβέιτ και Σ. Αραβία). «Ζητήσαμε απ' αυτές τις χώρες, έστω και προσωρινά, ν' ανοίξουν τα σύνορά τους. Αυτή άλλωστε είναι και η πρώτη μας προτεραιότητα. Η δεύτερη προτεραιότητά μας, αν αυτό δε γίνει εφικτό, είναι να δοθεί στους πρόσφυγες βοήθεια στα σύνορα». Οπως ειπώθηκε, οι κυβερνήσεις αυτές «δεν είναι υπέρ του να εγκατασταθεί αυτός ο αριθμός προσφύγων στις χώρες τους, δε θέλουν ν' αναλάβουν αυτοί το βάρος και θεωρούμε δίκαιο το αίτημά τους αυτό προς τη διεθνή κοινότητα».

Για την Ελλάδα και την Ευρώπη είπε πως «συμφέρον τους είναι να προσφέρουν προσωρινή προστασία (η έννοια του ασύλου φαίνεται πως τείνει να καταργηθεί και στα... λόγια), εν αναμονή του επαναπατρισμού»! Ευχήθηκε, βέβαια, οι 600.000 πρόσφυγες «να μη χρειαστεί να φτάσουν ως την Ευρώπη». Είπε, πάντως, πως ζήτησε από τον Ελληνα πρωθυπουργό και τους υπουργούς «να γίνουν πιο γενναιόδωροι στη χορήγηση ασύλου (υπενθυμίζουμε ότι η "γενναιοδωρία" της κυβέρνησης σήμερα φτάνει μετά βίας το 1%!)».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και άθλιες συνθήκες διαβίωσης (2019-02-01 00:00:00.0)
Απάνθρωπα και αδιέξοδα τα τείχη που υψώνουν (2011-01-05 00:00:00.0)
Σε παραίτηση αναγκάστηκε ο Υπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες (2005-02-22 00:00:00.0)
Η νέα ιμπεριαλιστική τάξη δημιουργεί ξεριζωμένους (2003-06-19 00:00:00.0)
Κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες (2003-03-29 00:00:00.0)
Πολύνεκρη επίθεση σε τζαμί (2001-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ