Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «μεγάλη Ευρώπη» των μονοπωλίων

Συναντήσεις με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ είχε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, στο Στρασβούργο όπου βρίσκεται, για τη διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις συναντήσεις αυτές, ο Ελληνας υπουργός προσπάθησε να αποενοχοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την επιβολή στους λαούς της Ευρώπης ενός πολιτιστικού μοντέλου για την ιδεολογική χειραγώγησή τους προς χάριν των κερδών των μονοπωλίων στον τομέα του πολιτισμού και για την ενεργό συμμετοχή της στο ιμπεριαλιστικό μοίρασμα των Βαλκανίων. Σε δηλώσεις του, ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι, παρά τη διεύρυνση της ΕΕ, «το Συμβούλιο της Ευρώπης εξακολουθεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί στους κόλπους του συγκεντρώνει τη μεγάλη Ευρώπη και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ιδίως σε θέματα πολιτισμού, δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Δήλωση που «μεταφράζεται» ως χρησιμοποίηση του Συμβουλίου για την επέκταση της πολιτικής της ΕΕ και στα μη μέλη της.

Επαναλαμβάνοντας τη, συνειδητά, ανιστόρητη διαπίστωση ότι ο πολιτισμός λειτουργεί ως αιτία πολέμου και όχι ως αφορμή, ο υπουργός είπε πως είναι «πολύ σημαντικό» να συζητούν μεταξύ τους οι υπουργοί Πολιτισμού «για την πολιτιστική πολυμορφία και για την αποφυγή των συγκρούσεων, γιατί ο πολιτισμός, πολύ συχνά, ενώ πιστεύουμε ότι λειτουργεί ως γέφυρα ειρήνης, λειτουργεί ως αιτία πολέμου και άλλων συγκρούσεων». Πρόσθεσε, ότι με τον Τούρκο ομόλογό του αποφάσισαν να πάρουν μία σειρά πρωτοβουλιών «σε όλους τους τομείς», ενώ προγραμματίζεται συνάντηση στις 15/3 στην Κωνσταντινούπολη για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού.

Το καθεστώς της Τουρκίας, πάντως, «αγκαλιάζεται» και από το Συμβούλιο της Ευρώπης ποικιλοτρόπως, ακόμη και στις λεπτομέρειες: Στη συνεδρίαση για την Πολιτιστική Πολυμορφία, για την οποία βασικός εισηγητής ήταν ο Ε. Βενιζέλος, προήδρευσε ο Τούρκος συνάδελφός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ