Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΒΟΥΛΗ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Αρνείται να δει τις εγκληματικές της ευθύνες η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ

Στο στόχαστρο των βουλευτών του ΚΚΕ βρέθηκε χτες στη Βουλή η ανεπαρκέστατη πολιτική της κυβέρνησης και η εγκληματική της αδράνεια στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης που κατέθεσε για το θέμα η ΚΟ του Κόμματος, με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Εισηγούμενος την επερώτηση ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι για το ΚΚΕ η αντισεισμική θωράκιση της χώρας αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας μεγάλο έργο υποδομής, προσθέτοντας ότι η προστασία της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, η προστασία της ζωής των κατοίκων είναι ένα τεράστιο ανταποδοτικό έργο, πέρα από το οικονομικό περιεχόμενο που έχει.

Αυτό συνάγεται, είπε, από το γεγονός ότι κάθε χρόνο δαπανώνται 150 δισ. δρχ. για την όποια περιορισμένη αποκατάσταση ζημιών από τους σεισμούς σε διάφορα μέρη της χώρας. Ενα μέρος αυτών, συνέχισε, εάν είχε διατεθεί έγκαιρα και οργανωμένα στην αντισεισμική θωράκιση τότε όχι μόνο θα είχε αποσβεστεί αλλά και οι συνέπειες σε ζωές και καταστροφές θα είχαν περιοριστεί και θα μπορούσαμε σιγά - σιγά να κάνουμε τις πόλεις μας ανθρώπινες.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η τραγική αντίφαση που εκδηλώνεται σήμερα στη χώρα μας είναι ότι από τη μία υπάρχει βεβαιότητα πως ο σεισμός κάποτε θα εκδηλωθεί και από την άλλη της κυβερνητικής αναλγησίας, με την οποία αντιμετωπίζεται η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της.

Με τη σειρά της, η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε στον τομέα της ανεπαρκούς αποκατάστασης των ζημιών και των ελλιπών αποζημιώσεων. Τόνισε ότι η κυβέρνηση εφηύρε και στον τομέα αυτό τον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας και τους σεισμοπλήκτους βορά στις ασφαλιστικές εταιρίες και τις τράπεζες.

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε ότι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας δεν είναι μια ψυχρή τεχνοκρατική διαδικασία, αλλά ένα πολιτικό πρόβλημα που έχει βαθιά κοινωνικοοικονομική διάσταση που πέρα από την απαιτούμενη επιστημονική έρευνα και εφαρμογή πρέπει να αντιμετωπίσει τις αιτίες που καθιστούν το φαινόμενο των σεισμών επικίνδυνο.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης υπογράμμισε ότι ναι μεν η πρόγνωση των σεισμών δεν είναι δυνατή, αλλά εντούτοις είναι δυνατή η πρόβλεψη των ζημιών που αυτοί προκαλούν. Στον τομέα αυτό, είπε, η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί όλα αυτά τα χρόνια τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, ο οποίος σε πείσμα της πραγματικότητας που έζησαν ή ζουν χιλιάδες Ελληνες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει «επεξεργαστεί, αναπτύξει και εφαρμόζει, συστηματικά και υπεύθυνα, μία ολοκληρωμένη αντισεισμική πολιτική». Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να εμφανίσει ως κατόρθωμα -τρεισήμισι χρόνια μετά τον σεισμό της Αθήνας- το ότι από τις 45.000 κτίρια «κίτρινα» και «κόκκινα» που έπαθαν ζημίες, διεκπεραιώθηκαν οι 15.304, δηλαδή ούτε το ένα τρίτο!

Στους ισχυρισμούς του υφυπουργού απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τονίζοντας ότι με αυτά που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός, η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Αν όλα ήταν επαρκή όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση θα είχαμε τα θύματα και τις καταστροφές που είχαμε στην Αττική, ρώτησε ευθέως τον υφυπουργό.

Τουλάχιστον, τόνισε, έπρεπε να κάνει κάποια αυτοκριτική, γιατί οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό, κατέληξε, ότι οι δύο στους τρεις σεισμόπληκτους της Αττικής ζουν σε επικίνδυνα κτίρια.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συζήτηση της Επερώτησης θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ