Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΟΦΙΝ
Συνεδριάζουν με φόντο την κρίση

Αυξημένη «ανασφάλεια» για τα ...χρηματιστήρια και την τιμή του πετρελαίου

Με φόντο την κρίση και την «αυξημένη ανασφάλεια» στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία συνήλθε χτες στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης. Με βάση και την επίσημη ατζέντα των συζητήσεων προκύπτει ανάγλυφα η «αγωνία» της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας για το ενδεχόμενο απότομων κρίσεων στα χρηματιστήρια και για την ορατή πλέον πιθανότητα νέας και ακόμη μεγαλύτερης αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ενόψει και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά του Ιράκ.

Οι 15 υπουργοί της ΕΕ έβαλαν στην ημερήσια διάταξη την οικονομική κατάσταση και τις δημοσιονομικές εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται σήμερα, κάνοντας λόγο για «σημαντικές και αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις και για αυξημένη ανασφάλεια που συνεπάγονται για τη διεθνή τιμή του πετρελαίου και τις διεθνείς χρηματαγορές». Ο Ν. Χριστοδουλάκης με το ρόλο του προεδρεύοντα στο Eurogroup σε σχετικές δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνεδρίαση αναφέρθηκε, για μια ακόμη φορά, στην παρατεταμένη διεθνή αβεβαιότητα και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για την επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ στην ΕΕ για το α΄ τρίμηνο του 2003, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει και το μέγεθος αυτής της επιβράδυνσης.

Οι διαβουλεύσεις των οικονομικών υπουργών της ΕΕ συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης (ΕΚΟΦΙΝ).

Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων περιλαμβάνεται και η πορεία υλοποίησης των εντολών που δόθηκαν πέρσι από το διαβόητο Συμβούλιο της Βαρκελώνης. Σε αυτό το επίπεδο διαπιστώνουν την προώθηση των αντιλαϊκών ρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, αναφέροντας χαρακτηριστικά την «αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας». Στην ίδια συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης θα συζητήσουν την αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον αποκλεισμό εκπροσώπων πολλών εθνικών κεντρικών τραπεζών. Στο θέμα της «φορολογίας ενεργειακών προϊόντων» διαπιστώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις «κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία σχετικά με τη μείωση της φορολογίας κάτω από το ελάχιστο κοινοτικό όριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ